Natuureducatie op locatie. ’Veel beter dan Cito-toets’

Jani Cornelisz (11) helpt een handje mee.© Foto Marcel Rob

Gerda Holla
Andijk

Blije gezichten en een uitgelaten sfeer. Kinderen van groep 7/8 van De Tweemaster uit Enkhuizen snuiven op woensdagmorgen de natuur van het Zanddepot op en steken de handen uit de mouwen. „Dit is veel beter dan de Cito-toetsen deze week”, constateert een 12-jarige vol overtuiging.

Het is dit jaar de twintigste keer dat leerlingen van lagere scholen uit Enkhuizen en de regio natuureducatie krijgen. Gedurende een week komen in totaal zo’n 250 kinderen uit de omgeving groep voor groep langs om werkzaamheden op het terrein te verrichten en hun kennis van de natuur te vergroten. Bart van Berkel, leerkracht natuur en milieu van milieueducatief centrum Hertenkamp -voorheen de Witte Schuur- ziet het als zijn roeping de kinderen iets mee te geven over het buitenleven. „Ieder kind dat ik naar buiten krijg, is winst”, zegt hij beslist. Voorafgaand aan deze dag heeft er een natuurles op school plaatsgevonden. „En ná het broedseizoen keren de klassen hier allemaal nog een keer terug. Dan kunnen ze zien hoe het er een paar maanden ná hun werkzaamheden uitziet. Zo is de cirkel weer rond.”

Knotten

Het natuurgebied nabij de kruising Dijkgraaf Grootweg en de Grootslagweg is normaal gesproken niet toegankelijk voor publiek. Maar deze ochtend, nog ruim voor het broedseizoen, worden er in het natuurgebied bomen gesnoeid, wilgen geknot en oud riet geharkt. Douwe Greydanus geeft de harkers aanwijzingen.

(Tekst gaat door onder de foto)

Natuureducatie op locatie.© Foto Marcel Rob

„Met z’n allen op een rij, en rol het om. En dan samen naar de zijkant slepen.” Bij Roxanne Bot springt er een muis weg onder het riet. „Leven genoeg hier”, lacht Douwe. „Als jullie hier over een paar maanden op rietsafari komen, kunnen jullie zien hoe de plantjes gegroeid zijn, de addertong bijvoorbeeld. Daar komen weer heel veel insecten op af.” Terwijl er nog geharkt wordt, vraagt Douwe de kinderen plotseling te stoppen. „Horen jullie dat? Kijk daar. Ganzen. Kolganzen, dat kan ik horen”, zegt hij over de grote troep voorbijvliegende vogels. Iets later wordt de natuurkennis verder opgevijzeld. „Zien jullie die kast? Waar zou die voor dienen?” vraagt Douwe. „Voor de vleermuizen”, klinkt het. Iets verderop laat Douwe een vossenhol zien, en even later nog een, van het jaar ervoor. „Gewoon aan het pad hier zelfs”, zegt hij. Aan hetzelfde pad staan oranje kelkzwammen. „Deze paddenstoel heeft geen steel, alleen een kelk”, legt Douwe uit.

(Tekst gaat door onder de foto)

In het natuurgebied worden bomen gesnoeid, wilgen geknot en oud riet geharkt.© Foto Marcel Rob

Mikal Folkertsma, boswachter in het gebied namens Staatsbosbeheer, vindt het heerlijk om de kinderen de natuur in te sturen met een doel. „Door de wilgen te knotten, blijven deze langer leven. Het snoeien van de vlier voorkomt overwoekering”, legt ze uit. Al met al spreekt ze van een win-winsituatie. „Het gebied wordt onderhouden en de kinderen krijgen deze mooie ervaring in de natuur.”

Lees ook: Een onverkaveld pareltje in Andijk

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen