Beelden Opsporing Verzocht: wie is de kalme scooterrijder die bedrijfspand Purmerend in brand steekt?

De brandschade aan het leegstaande pand aan de Nieuwstraat was aanzienlijk.© Foto Opsporing Verzocht

Daan Keijzer
Purmerend

Een uiterst kalm ogende man stak eind september een leegstaand bedrijfspand aan de Nieuwstraat in brand, voorafgaand reed de verdachte koeltjes met zijn scooter door de binnenstad van Purmerend. De politie heeft dinsdag beelden getoond in het programma Opsporing Verzocht in de hoop dat de dader herkend wordt.

Vermoedelijk gooide de verdachte in de nacht van 26 op 27 september een brandbom naar binnen bij een voormalig winkelpand, dat destijds te huur stond. De brand veroorzaakte kort voor 4 uur ’s ochtends een explosie waardoor brandende brokstukken over straat vlogen. In het getroffen gebouw greep het vuur snel om zich heen. Omwonenden liepen daardoor gevaar en een aantal naastgelegen huizen werd zelfs uit voorzorg ontruimd. Uitgerukte hulpdiensten hadden het vuur vervolgens snel onder controle.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het motief en de identiteit van de dader zijn nog altijd onbekend. Wel zijn er veel beelden van de man en de scooter waarop hij reed. Hij komt voor het eerst in beeld op de Melkbrug, waarna hij op rustig tempo via het Tramplein naar zijn doelwit aan de Nieuwstraat rijdt. Na het veroorzaken van de brand neemt de verdachte dezelfde weg in omgekeerde richting terug. Zijn metallic blauwe retro-scooter is opvallend.

(Tekst gaat door onder de foto)

De dader rijdt vlak voor de brand rustig op een scooter door de straat.© Foto Opsporing Verzocht

De man naar wie de politie op zoek is, heeft een licht getinte huidskleur, kort zwart haar en volle en zwarte wenkbrauwen. Die nacht droeg hij een lichtkleurige broek, zwarte sokken, witte sportschoenen en een donkerkleurige hoodie met een afbeelding voorop.

Tips of vermoedens kunnen worden gedeeld via de volgende telefoonnummers: politie opsporingstiplijn (gratis): 0800 - 6070, Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000 of Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 088 - 661 77 34. Ook is het mogelijk om online informatie door te geven.

Lees ook: Grote schade bij aanslag op pand in Purmerend, huizen ontruimd

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.