Streekvervoer Noordkop krijgt steun in de rug: achttien busjes voor 1,8 miljoen euro

De buurtbus brengt scholieren thuis.© Aangeleverde foto

Lars van der Bel
Schagen/Den Helder

De Noordkop kan zich opmaken voor de komst van achttien nieuwe buurtbussen.

De buurtbussen die nu nog door Noord-Holland Noord rijden, zijn zo’n zeven tot acht jaar in bedrijf. Door ouderdom en de vele kilometers die de busjes voor de kiezen krijgen, vertonen zij steeds meer mankementen en dat heeft de provincie doen besluiten 1,8 miljoen euro te investeren in het streekvervoer. De achttien achtpersoonsbusjes zullen in de loop van 2023 hun intrede doen.

Gedeputeerde Jeroen Olthof noemt de buurtbussen van ’essentieel belang’ bij het bereikbaar houden van Noord-Holland en wijst erop dat zij ook de kleinste kernen aandoen die de provincie rijk is. „Honderden vrijwilligers brengen met de buurtbussen elk jaar meer dan 110.000 mensen in de regio veilig en op tijd naar hun bestemming. Met de aanschaf van nieuwe busjes kunnen zij de komende jaren weer zonder problemen de weg op.”

HVO-brandstof

De provincie laat weten bij de aanschaf rekening te hebben gehouden met duurzaamheid en rolstoelvriendelijkheid. ’Er zijn op dit moment nog geen elektrische achtpersoonsbusjes op de markt, die ook voldoen aan de toegankelijkheidseisen. Er is daarom gekozen voor de meest duurzame dieselbusjes, die waar dat mogelijk is gaan rijden op HVO-brandstof (bestaande uit plantaardige oliën, en ook geproduceerd uit afval, restolie en vetten). Dat zorgt voor minder CO2-uitstoot dan bij gewone diesel.’

Met de leverancier is afgesproken dat de bussen tegen een gegarandeerde prijs teruggekocht worden indien de provincie tussentijds over kan stappen op elektrische alternatieven.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.