Dolfijn die aanspoelde op Texel gestorven aan bacterie

© Foto: Ecomare

ANP
Texel

De gewone dolfijn die op 10 januari aanspoelde op het strand van Texel is overleden aan een bacteriële infectie, meldt de Universiteit Utrecht na onderzoek. Het dier had een ernstige longontsteking, deels door longwormen en deels door schadelijke bacteriën. Die bacteriën werden ook in de hersenen aangetroffen.

„Het is zeer waarschijnlijk dat het dier aan deze bacteriële infectie is overleden”, meldt de universiteit. Veterinair pathologen bekeken meerdere soorten weefsel van de dolfijn onder de microscoop.

Het dier - een mannetje - was overigens ook relatief mager, wat er volgens de wetenschappers op kan wijzen dat hij voorafgaand aan het overlijden niet goed in staat was om te jagen „en zich daardoor steeds slechter heeft gevoeld.”

De gewone dolfijn komt voor in de buurt van Nederland, maar vooral in diep water verder uit de kust. Sinds de eeuwwisseling zijn er veertien dode gewone dolfijnen in Nederland aangespoeld.

Lees ook: Zoektocht naar doodsoorzaak, dieet en herkomst van op Texel gestrande dolfijn start. Skelet wordt uiteindelijk overgebracht naar Ecomare

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.