Ernstige lekkage St. Michaël College in Zaandam, op examenklassen na zijn alle lessen uitgevallen: ’Miljoenen liters water weggepompt’

Het water wordt weggepompt, maar het lek is nog niet boven.© Foto Wim Egas

Daan Keijzer
Zaandam

Als gevolg van een ernstige lekkage op het St. Michaël College in Zaandam is bijna het volledige lesprogramma in het water gevallen. Op de examenklassen na hoeven de leerlingen niet naar school omdat de waterleiding is afgesloten. Het is nog onduidelijk wanneer de problemen verholpen zijn.

De lekkage is deze week aangetroffen in de fundering van de school. Volgens conrector Wouter Janssen stonden er miljoenen liters water in de kruipruimtes onder het pand. „Sinds dinsdag zijn we in samenwerking met de gemeente Zaanstad bezig om alles weg te pompen.”

Tijdens die werkzaamheden is de waterleiding afgesloten, met als gevolg dat ook de wc’s niet gebruikt kunnen worden. „Het is niet te doen om 1350 leerlingen naar school te laten komen zonder toilet. Noodgedwongen hebben we de keuze gemaakt om iedereen thuis te laten, op de examenklassen na. De klassen van 5 havo en 6 vwo kunnen we gelukkig nog wel huisvesten.”

Langdurig

Conrector Janssen zegt dat het lek vermoedelijk al een tijd geleden is ontstaan, gezien de grote hoeveelheid water in de fundering. Daardoor is er voor een langere periode water de kruipruimte in gelopen. „We hebben het niet direct kunnen constateren omdat we niet dagelijks in de kruipruimtes lopen.” Het geluid van druppelend water en een stijgende rekening bij het waterbedrijf waren voor de school signalen dat er iets aan de hand was.

School en gemeente hebben het bedrijf Moorman Totaal Techniek ingeschakeld om het lek op te sporen en te repareren. Afhankelijk van hun succes, zal de schoolleiding van het St. Michaël College later op woensdag een beslissing nemen over het lesprogramma voor de rest van de week. „De school dichthouden is een uiterste maatregel, maar we kunnen niet anders als het lek niet boven water is.”

Lees ook: Leerlingen St. Michaël College Zaandam meten fietsend luchtkwaliteit. ’Ik houd in de gaten of ze niet stiekem naar de McDonald’s rijden’

© Foto Wim Egas

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.