Egels en kleinere vogels hoeven mogelijk niet te reizen van Den Helder naar De Bonte Piet in Midwoud

Zodra er krachtstroom is, kan de noodopvang open.© Foto RedMouse

Delano Weltevreden
Den Helder

In de noodopvang van vogelasiel de Paddestoel kunnen mogelijk wel kleinere vogels en egels worden opgevangen. „Dat zou betekenen dat de Dierenambulance minder vaak naar Midwoud hoeft te rijden om dieren naar de Bonte Piet te brengen”, zegt Ben Reiff van het vogelasiel.

Zodra er een krachtstroomaansluiting is, kan de noodopvang aan de handelskade de deuren openen. Het wachten is op Liander om dat in orde te maken vertelde het bestuur van het vogelasiel eerder deze week.

Lees ook: De bouw van de wildopvang bij De Helderse Vallei begint mogelijk in de eerste helft van 2024

De locatie aan de Handelskade zou een 48-uurs opvang moeten worden. Maar het lijkt er volgens Ben Reiff op dat de faciliteiten goed genoeg zijn om egels en kleinere vogels op te vangen zoals dat op de locatie in de Donkere Duinen al gebeurde. „We onderzoeken nu of de vergunning aangepast moet worden”, zegt hij. „We willen het allemaal natuurlijk volgens de regels doen.”

Fijn

De verhuizing naar de noodlocatie is in volle gang.© Foto RedMouse

Egels en kleinere vogels aan de Handelskade opvangen zal niet alleen betekenen dat de Dierenambulance minder vaak naar Midwoud hoeft te rijden, weet Reiff. „Voor de Bonte Piet in Midwoud zou het fijn zijn, omdat zij op een bepaald moment ook aan hun maximum zitten. En voor Ecomare is het ook fijner om kleinere vogels naar ons te brengen in plaats van door te moeten rijden naar Midwoud.”

Lees ook: Het is nu echt afgelopen. Vogelasiel De Paddestoel in Den Helder is dicht. Definitief. De opvang is zo verkrot dat er volgens de vrijwilligers niet meer te werken is. ’Het is klaar, de motivatie is weg’

Karin van Beest van de Dierenambulance heeft nog niet van het dierenasiel gehoord. Het zou haar organisatie wel goed uitkomen, geeft zij toe. „Midwoud is best een eind uit de buurt. Als wij dieren naar De Bonte Piet moeten brengen, zijn we minimaal een uur tot anderhalf uur weg uit Den Helder. Dat is best vervelend. Als er een spoedmelding tussendoor komt, heb je best een probleem. We hebben wel twee ambulances, maar je moet wel genoeg vrijwilligers nodig om ook dat voertuig te kunnen inzetten. Soms lukt dat wel, soms niet.”

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.