Echte uitdaging van de tulpenkeuring is voor West-Friesland alleen nog in Wervershoof te vinden

Paul (l) en Piet Schouten tussen de tulpenweelde in het eigen bedrijf:© Foto Marel Rob

Martin Menger
Wervershoof

De ’sport’ van het tulpenkeuren krijgt vrijdagavond voor het eerst sinds de uitbraak van het virus weer een plekje in het vertrouwde dorpshuis De Schoof. „We zijn nog de enige overgebleven keuring in de regio.”

Die constatering komt van mede-organisator Gertjan Kreuk. Vorig jaar kon de Wervershoofse tulpenkeuring weliswaar doorgaan in de proeftuin bij Zwaagdijk, maar dat was zonder de ontmoetingen, uit voorzorg rond corona.

„Natuurlijk is de tulpenkeuring in eerste instantie bedoeld om de kennis van het bloembollenvak omhoog te brengen”, weet Kreuk. „Maar de ontmoetingen en de sociale contacten zijn net zo belangrijk. Dus daarom zijn we blij dat we weer terug in De Schoof zijn.”

(Tekst gaat door onder de foto)

De prijswinnaars van de tukpenkeuring in De schoof van drie jaar geleden.© foto Mediahuis

Net in bloei

De opzet is al decennialang hetzelfde: deelnemers krijgen tien cultivars, die in potten net in bloei zijn gekomen. Het is dan aan de (vermeende) kenners om een oordeel te geven over de poot, de bloem en het blad. Het echte oordeel wordt namelijk eerder al gegeven door een jury. Zo kan de organisatie het oordeel in de wedstrijd vergelijken met de kennersblik van de vakjury.

Jong en oud kan meedoen aan deze keuring, benadrukt Kreuk. „En als je denkt dat het allemaal nieuw is: er zijn altijd kenners die je willen helpen. Het zijn niet alleen de kwekers die hieraan meedoen: we zien ook vriendengroepen die er een onderling wedstrijdje van maken.”

Lees ook: Vakgenoten uit bloembollensector bijeen in Proeftuin Zwaagdijk-Oost [video]

Komende vrijdag en op vrijdag 17 februari is er niet alleen een ’technische’ keuring. De deelnemers krijgen dan ook de uitdaging om hun soortenkennis van alle tulpen te etaleren. In de provincie zijn straks naast Wervershoof ook nog tulpenkeuringen in Breezand, Niedorp en Heemskerk. Een van de ondernemingen die erbij horen, is die van A & P Flowers aan de Nieuwedijk. Piet Schouten en zoon Paul Schouten zien de keuring ook als iets dat juist in stand moet blijven.

(Tekst gaat door onder de foto)

Onderzoekende blikken tijdens tulpenkeuring in Bovenkarspel. het bleek de laatste keer dat de CNB hallen hiervoor in gebruik waren© Archieffoto Marcel Rob

„Ik denk dat wij al meer dan dertig jaar betrokken zijn”, zegt senior. „Omdat het leuk is, en omdat het om ons vak gaat. Er zijn ook jaren geweest dat het aantal deelnemers daalde, maar ook toen hebben we er het beste van gemaakt. Dat doen we nu weer. Het blijft wel zonde dat Stede Broec ermee stopt. Laat de liefhebbers uit de Streek naar Wervershoof komen: ze zijn welkom.”

Normaal gesproken doen er zo’n zestig liefhebbers mee. Kreuk kan alleen maar hopen dat er na het wegvallen van de keuring in Stede Broec meer liefhebbers komen. De winnaars doen vrijdag 31 maart mee aan de finale, het Nederlands kampioenschap in de Keukenhof in Lisse.

Lees ook: ’Tante Truus’ en ’Steakhouse’ stelen de vuurwerkshow bij tulpenbedrijf Triflor in Oude Niedorp

Keuringen

De tulpenkeuring in De Schoof wordt over meerdere vrijdagen verspreid. De eerste is vrijdagavond in De Schoof, daarna zijn er rondes op de vrijdagen 3, 10, 17en 24 februari, telkens in De Schoof. Deelnemers kunnen de eerste avond ook een pot met tulpen meekrijgen voor de huisbroei. Dan kunnen die resultaten op de laatste avond weer in De Schoof worden vergeleken.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen