Griep? Zo kom je er snel weer bovenop

Het hoesten kan lang aanhouden© Archieffoto

Redactie lifestyle

Lege plekken op kantoor en snotterende huisgenoten. Half Nederland lijkt ten prooi gevallen aan het griepvirus. Wat kun je doen om de klachten te verlichten en om te voorkomen dat je de griep krijgt?

Drie vragen over de griep.

Hoelang ben je ziek van de griep?

Griep gaat meestal vanzelf over. Koorts en pijn verdwijnen na drie tot vijf dagen. Wat je wél zelf kunt doen is voldoende drinken, zo’n 1,5 tot twee liter per dag, zeker als je koorts hebt waardoor je vocht verliest. Je kunt paracetamol nemen om de klachten te verlichten. Verder luidt het devies: doe rustig aan. Ga niet sporten en trainen als je koorts hebt, maar wacht daar liefst mee tot de koorts enkele dagen weg is. Hoewel de echte griepklachten binnen een paar dagen weg zijn, kan het enkele weken duren voordat je weer helemaal fit bent. Ook kan het hoesten soms nog lang aanhouden.

Kun je iets doen om te voorkomen dat je de griep krijgt?

Uit de buurt blijven van mensen die de griep hebben is in de praktijk haast onmogelijk. Ook omdat iemand een dag voordat hij echt ziek wordt, al besmettelijk is. De meeste mensen zijn pas vijf tot negen dagen nadat ze ziek zijn geworden niet meer besmettelijk. Jonge kinderen kunnen mensen langer besmetten. Het is dus geluk of pech hebben of je griep oploopt.

Wat kun je wél doen?

Het griepvirus zit in druppeltjes snot, slijm en spuug en kan op allerlei manieren van mens op mens overgedragen worden. Was daarom zo vaak mogelijk je handen. Raak zo weinig mogelijk je gezicht aan. Voorkom dat je anderen besmet en hoest en nies in de binnenkant van je elleboog. Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze na het snuiten weg. Ouderen en mensen met een zwakke gezondheid kunnen een griepprik halen.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.