Paardencontainers mogen niet op weiland: inwoners Krommenie vangen bot bij rechter over dwangsom

Foto ter illustratie.

Jeannine Verhagen
Krommenie/Haarlem

Een stel uit Krommenie heeft bot gevangen bij de bestuursrechter in Haarlem. De twee willen af van een dwangsom van 10.000 euro, die ze van de gemeente Zaanstad moesten betalen voor twee illegale containers op het weiland achter hun woning. De Krommenieërs weigeren die containers te verwijderen, waardoor ze de dwangsom kregen opgelegd.

De containers dienen als paardenstal en werden zonder vergunning geplaatst. Als de containers niet zouden worden verwijderd, moesten de eigenaren de dwangsom betalen van 10.000 euro. Buren hadden geklaagd over de containers en vroegen Zaanstad te handhaven.

Het geld is inmiddels overgemaakt, maar het stel uit Krommenie vindt dat Zaanstad de dwangsom onterecht heeft opgelegd en wil het geld terug. Volgens de eigenaren van de containers konden die zonder vergunning worden geplaatst. De bestuursrechter is het daar niet mee eens. De gemeente had ook alle recht om te handhaven en de dwangsom op te leggen en te verbeuren, meent de rechter.

De Krommenieërs hebben een weiland gekocht dat grenst aan hun tuin. Tussen de tuin en het weiland groeven ze een sloot gegraven en ze legden een kleine brug aan om bij de paarden te kunnen komen. Op het weiland verrezen twee containers als onderdak voor de dieren. Dat leidde tot klachten van een buurman.

De Krommenieërs vinden het vreemd dat op een aangrenzend weiland wel containers mogen staan voor paarden. Volgens Zaanstad zijn die ook illegaal, maar maakte niemand bezwaar tegen deze containers.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.