Noord-Holland steelt de show op Grüne Woche in Berlijn. Appels uit Hem gewilde lekkernij bij internationaal publiek

Vlnr. Stikstofminister Christianne van der Wal, programmamanager Voedsel Verbindt Carlo Verhart, gedeputeerde Flevoland Jan Nico Appelman en gedeputeerde Noord-Holland Ilse Zaal.© Foto aangeleverd

Programmamanager Voedselvisie Daniëlle Lieuwe van de provincie Noord-Holland toont een mand verse Santana’s uit Hem op de Grüne Woche in Berlijn.© Foto aangeleverd

1 / 2
Coen van de Luytgaarden
Berlijn

Agrarisch Noord-Holland geeft op de Grüne Woche in Berlijn haar visitekaartje af. Met de appels van René van der Aarde uit Hem steelt de provincie internationaal de show.

Gedeputeerde Ilse Zaal, prominent aanwezig op dit Europese podium, kan ze iedereen van harte aanbevelen. Vers uit Holland en duurzaam geteeld, aldus Zaal die een ontmoeting had met stikstofminister Christianne van der Wal.

(Tekst gaat door onder de foto)

Daniëlle Lieuwe (met appelsmand) van de provincie in gesprek met stikstofminister van der Wal.© Foto aangeleverd

Twee weken geleden gaf de provincie de aanzet tot een bijzondere verkoopmanifestatie bij René van der Aarde in Hem. Van der Aarde zat met tienduizend kilo biologische appels opgescheept waar hij maar moeilijk van af kon komen.

Lees ook: Voor één euro per kilo doet René van der Aarde op actiedag zijn biologische appels van de hand. ’Om aandacht te vragen voor dit mooie product’

Daarop werd met steun van de provincie de actie ’Red de Appel’ opgezet. Voor één euro per kilogram kon iedereen naar hartenlust appels inslaan. Daar werd gretig gebruik van gemaakt. Van heinde en verre kwamen fruitliefhebbers om hun tassen, kratten en kofferbakken te vullen.

Van der Aarde raakte binnen enkele uren van zijn voorraad duurzaam geteelde Santana’s af. Bij wijze van goed gebaar besloot de provincie zelf een partij van vijfhonderd kilo appels af te nemen en die te promoten op de Grüne Woche.

Lees ook: Graaien en grutten voor een appel en een ei. Biologische fruitteler in Hem vlot door zijn voorraad heen

Dat blijkt dezer dagen een gouden greep, want de appels vallen niet alleen goed in de smaak bij het grote publiek. Ze doen het ook uitstekend als promotiemiddel om de Nederlandse fruitteelt internationaal op de kaart te zetten, aldus programmamanager Voedselvisie Daniëlle Lieuwe namens de provincie. Zij was eveneens van de partij tijdens de manifestatie ’Red de Appel’ in Hem en deelde er ook door de provincie bereide appeltaart uit. Ook die viel in de smaak.

In de smaak

Duitsland is op agrarisch gebied een van de belangrijkste handelspartners van ons land. Zo werd deze week bekendgemaakt dat de export wederom significant was toegenomen.

Lees ook: Agrarische export toegenomen

Met name de regio West-Friesland doet op dit gebied een flinke duit in het zakje vanwege de intensieve groenteteelt. Grote telers van onder meer spinazie, broccoli en witlof doen al jaren goede zaken met onze oosterburen.

Ilse Zaal (D66) is gedeputeerde van de provincie Noord-Holland voor Economie, inclusief onderwijs en arbeidsmarkt, Landbouw en visserij, Dierenwelzijn, Bestuur, Europa, Recreatie en Toerisme, Sponsoring.

Lees ook: Gedeputeerde Ilse Zaal krijgt West-Friese gemeenteruzie op het bordje

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen