De vervanger van Dani de Wit bij AZ is ’goed op weg’. ’De vraag is of hij al drie wedstrijden in een week aankan’

Dani de Wit verlaat tegen Fortuna Sittard geblesseerd het veld en wordt vervangen door Djordje Mihailovic.© Foto ANP/Ed van de Pol

Theo Brinkman
Wijdewormer

Zonder Dani de Wit neemt AZ het woensdagavond op tegen Go Ahead Eagles. In de strijd om de bovenste plekken in de eredivisie moet de club de dragende middenvelder missen in de komende weken. Wie hem gaat vervangen?

De afwezigheid van De Wit is een enorme tegenvaller voor AZ. „Ja, want Dani is voor ons een bepalende speler. De feiten spreken voor zich”, zegt AZ-trainer Pascal Jansen. „Hij heeft er dit seizoen ook alweer behoorlijk wat in liggen. En indirect is hij ook betrokken bij veel doelpunten. Ook qua persoonlijkheid is hij heel belangrijk. Het is een jongen die never nooit opgeeft, een absolute winnaar en dat brengt hij ook over op zijn ploeggenoten. Dus ja, dan is het heel vervelend dat hij voorlopig even moet toekijken.”

(Tekst gaat verder na de foto)

Pascal Jansen.© Foto ANP/Ed van de Pol

De Wit is bepaald niet de eerste speler die AZ langere tijd moet missen. Eerder in het seizoen stonden Jesper Karlsson, Vangelis Pavlidis, Hakon Evjen, Bruno Martins Indi en Zinho Vanheusden al een tijd aan de kant en vorige week liep Sam Beukema een knieblessure op. Ook hij kan enkele weken niet spelen. „Blessures komen nooit goed uit”, zegt Jansen. „Maar helaas zijn ze inherent aan onze sport. Vooral contactblessures kun je in het voetbal nooit honderd procent uitsluiten.”

Djordje Mihailovic

De vraag is hoe de afwezigheid van De Wit opgelost gaat worden. Twee weken geleden, toen De Wit ontbrak door een schorsing, was Djordje Mihailovic zijn vervanger. Is die er klaar voor? „Hij is goed op weg. Hij is een optie. Mihailovic is gehaald voor die positie, dus dat is dan wel de eerste speler waar je aan denkt. Maar hij is niet de enige optie. We zullen er creatief mee omgaan, want de vraag is ook nog even of Mihailovic al een programma van drie wedstrijden in een week aankan. Dat moet je niet onderschatten. Ik kan me best voorstellen dat de verwachtingen rond hem hooggespannen zijn, dat is niet verkeerd en niet vreemd, maar we moeten er met hem gewoon de tijd voor uittrekken.”

Andere mogelijkheden

Andere spelers die op die positie kunnen spelen, zijn bijvoorbeeld Jens Odgaard en Tijjani Reijnders. Maar als een van hen daar wordt neergezet, zal er in het elftal geschoven moeten worden. Odgaard is immers rechtsbuiten en Reijnders controlerende middenvelder. Een andere gegadigde voor die plek, Hakon Evjen, is net vertrokken. Hij werd vorige week verkocht aan Brøndby IF in Denemarken.

(Tekst gaat verder na de foto)

Dani de Wit.© Foto ANP/Ed van de Pol

De logische vervanger van De Wit is dus Mihailovic. Wat zijn kwaliteiten zijn? ,,Hij is creatief in de kleine ruimtes en voelt goed aan wanneer hij zich moet melden voor de combinaties met Clasie en Reijnders’’, zegt Jansen. Wat Mihailovic nog moet verbeteren? ,,Zijn timing en diepgang zonder bal. En we willen zijn gretigheid om doelpunten te maken versterken. In onze manier van spelen moet je als aanvallende middenvelder zorgen dat je per seizoen richting de tien goals gaat.’’

Go Ahead Eagles-AZ, woensdagavond 18.45 uur.

Meer over AZ horen? Luister hier de AZ-podcast van het Noordhollands Dagblad:

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen