Opperdoes raakt traditie van vreugdevuur jaarwisseling door vandalisme kwijt; ’het kan kennelijk niet probleemloos’

Te veel verkeerd vuurwerk en brandjes: Opperdoes raakt de vreugdevuren kwijt© Foto ANP

Martin Menger
Opperdoes

Het stoken van een vreugdevuur op oudejaarsdag in Opperdoes wordt voortaan verboden. Het is volgens gemeente, politie en brandweer niet langer verantwoord.

Het houden van een vreugdevuur in Opperdoes is een jarenlange traditie in het dorp, wat door de gemeente werd gedoogd. De afgelopen jaren bleek het handhaven van de openbare orde en (brand)veiligheid steeds vaker een probleem. Afgelopen jaarwisseling ging het weer mis, met diverse branden, vergezeld van provocerend gedrag in de richting van de politie. Toen later alsnog een caravan in de brand werd gestoken, was de maat vol.

Burgemeester Dennis Straat: ,,Natuurlijk wil ik graag meegaan in de tradities die er zijn in onze dorpen. Na twee coronajaren hebben we samen met de politie en brandweer maatregelen getroffen om het vreugdevuur veilig te laten gebeuren. De conclusie is nu dat dit niet op een verantwoorde manier mogelijk is in Opperdoes”, aldus Straat. ,,De incidenten zijn onacceptabel. Om dit te voorkomen staan we een vreugdevuur in de huidige vorm niet meer toe.”

De gemeente wil nog in het dorp het gesprek aangaan wat er nog wel – veilig - mogelijk is.

Lees ook: Politie: minder incidenten, wel meer aanhoudingen jaarwisseling

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen