Burgemeester sluit drugspand op Purmerends bedrijventerrein Baanstee na aantreffen hennepplantage in aanbouw

Foto ter illustratie.

Van onze verslaggever
Purmerend

Een bedrijfspand aan de Impuls op bedrijventerrein Baanstee-West in Purmerend is met onmiddellijke ingang voor negen maanden verzegeld. Burgemeester Ellen van Selm besloot daartoe na het aantreffen van een hennepkwekerij, die overigens nog in aanbouw was.

Op de bovenverdieping van het pand waren voorbereidingen getroffen om hennep te kweken. Er groeiden nog geen planten in het pand, maar er was wel sprake van vermogensfraude. Daarnaast werden er meerdere patronen aangetroffen voor een vuurwapen. ,,Alles op de locatie was duidelijk ingericht voor de productie van een kwekerij’’, aldus de gemeente Purmerend.

De hennepkwekerij in aanbouw kwam aan het licht tijdens een integrale controle op het bedrijventerrein op 11 november 2022, die plaatsvond in samenwerking met de politie. De aangetroffen spullen zijn in beslag genomen. Hoewel er nog geen planten groeiden, was wel sprake van strafbare voorbereiding, zoals dat heet. Dat er ook nog munitie voor een vuurwapen werd aangetroffen, weegt eveneens mee in de beslissing van Van Selm om het pand met ingang van dinsdag voor een periode van negen maanden te sluiten.

Opiumwet

De burgemeester is volgens de Opiumwet bevoegd om over te gaan tot het sluiten van het pand. Dit mag alleen voor bepaalde tijd en als er sprake is van de aanwezigheid van drugs boven de normen voor eigen gebruik, of als sprake is van voorbereiding daartoe. Het besluit van burgemeester Van Selm betekent dat de huidige gebruiker(s) en anderen het pand voor negen maanden niet mogen betreden. Op het gesloten pand zijn posters geplakt met de tekst ’verzegeld’ en ’drugspand gesloten’.

Ondermijning

De sluiting is bedoeld om te doorbreken dat het pand bekendstaat als drugspand en om de openbare orde te herstellen. Burgemeester Ellen van Selm: 'Ondermijnende drugscriminaliteit, zoals drugshandel, drugsoverlast en drugsproductie vormt een ernstige inbreuk op de openbare orde en leidt tot een onveilige en onprettige leefomgeving en wordt daarom niet getolereerd in Purmerend. Elke inwoner van de gemeente Purmerend moet zich veilig voelen in de eigen leefomgeving. Daarom is het belangrijk dat inwoners verdachte situaties, bijvoorbeeld (vermoedens van) drugshandel en hennepkwekerijen, blijven melden.'

Melden

De burgemeester doet een oproep aan de inwoners in Purmerend: 'Heeft u een vermoeden van een verdacht adres? Maak dan melding bij de politie op telefoonnummer 0900-8844, via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000 of bij de gemeente

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.