Oud-hoofdredacteur Arjan Paans overleden

Arjan Paans.© Foto Harry Mos

Maaike Oppenkamp

Hij wist al op jonge leeftijd dat hij hoofdredacteur wilde worden. Arjan Paans kwam dan ook uit een journalistiek gezin. Na zijn eerste stage bij De Gooi- en Eemlander was hij verkocht. Dinsdag overleed Paans, oud-hoofdredacteur bij deze krant. Hij werd 53 jaar.

Na zijn stage werkte Paans onder ander bij het Algemeen Dagblad en klom hij op tot redactiechef en later adjunct-hoofdredacteur. Ook was hij correspondent in Duitsland. Hij had een groot gevoel voor nieuws en hield ervan om met een redactie te werken. Zijn tijd als hoofdredacteur bij onze regionale kranten (Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, IJmuider Courant, Leidsch Dagblad en De Gooi- en Eemlander) was echter geen gelukkige.

Fietsongeluk

Bij zijn sollicitatiegesprek in 2016 maakte Paans indruk met zijn gedrevenheid, al bij de allereerste kennismaking. Het gesprek vond plaats op een zolder van een tot kantoor omgebouwde boerderij. Paans had een paar maanden daarvoor een fietsongeluk gehad waarbij zijn knie in meerdere stukken gebroken was. Hij was geopereerd en zijn been was vastgezet met een ijzeren constructie om alles op zijn plek te houden. Zonder iets te zeggen, sleepte hij zich de smalle trappetjes op naar zolder. Het tekende hem.

Regionale journalistiek

Zijn enthousiasme werkte aanstekelijk en zijn grote liefde voor de regionale journalistiek was aan alles voelbaar. ,,Mijn hart en mijn passie liggen bij de regionale journalistiek. Regionieuws is de basis van de journalistiek. Landelijk nieuws is al snel te vergaren, maar wie moet de burgemeester op zijn donder geven als het niet goed gaat? De verslaggever die de regio goed kent’’, zei hij bij zijn aanstelling.

Maar al snel na zijn aantreden raakte Paans verwikkeld in een conflict met de redactie. Deze krant was toen nog eigendom van TMG en die besloot een kwart van de journalistieke banen te schrappen. Een doodsteek voor de journalistiek, vond de redactie. Dat het bericht op Oudjaarsdag in een mailtje werd meegedeeld was extra pijnlijk.

Kop van Jut

Paans steunde de bezuiniging en de redactie voelde zich in de steek gelaten. Het conflict liep zo hoog op dat vrijwel de voltallige redactie het vertrouwen in hem opzegde. De hele periode liet diepe sporen na. Zelf zei hij er een paar jaar later in een interview het volgende over: ,,Ik kwam in een oorlog terecht tussen de directie en de redactie. Ik werd de kop van Jut.’’ Maar ook: ,,Ik heb geleerd dat het ook belangrijk is om te luisteren en het ronduit toe te geven als je iets fout ziet. Ik probeer nu minder overtuigd te zijn van mijn gelijk.’’

Innovation Origins

Na zijn vertrek bij deze krant werd Paans in 2018 hoofdredacteur van het Europese platform Innovation Origins. Daarnaast werkte hij onder andere voor het universiteitsblad Folia. Acht maanden geleden hoorde hij dat hij kanker had. Paans laat zijn vrouw Loes en zoon Wolf achter.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen