Schaker Giri stunt met zege op gigant Carlsen tijdens Tata Steel Chess in Wijk aan Zee

Anish Giri lacht.© ANP

ANP
WIJK AAN ZEE

De Nederlandse grootmeester Anish Giri heeft in de vierde ronde van het internationale schaaktoernooi van Wijk aan Zee gestunt met een zege op Magnus Carlsen. De Noorse gigant, die al jaren de wereldranglijst aanvoert, capituleerde na 35 zetten. Giri nam met zijn tweede zege van het toernooi de leiding bij de Masters in Tata Steel Chess.

Giri moest jaren wachten op een nieuwe zege op Carlsen in het klassieke schaken. De Nederlander wist in 2011 op 16-jarige leeftijd de Noorse grootmeester te verrassen door hem in 22 zetten te verslaan. Ook toen was Wijk aan Zee het decor.

De 32-jarige Carlsen (32) is achtvoudig winnaar van het toonaangevende Nederlandse toernooi en met een rating van 2859 de nummer 1 van de wereld. De nu 28-jarige Giri is met een rating van 2764 de nummer 7 van de wereld. Hij was er al een paar keer dichtbij, maar wacht nog altijd op zijn eerste eindzege in Wijk aan Zee.

De Noor, die ook regerend wereldkampioen is, koos met zwart voor een opening die heel lang geleden in een groot toernooi tot succes leidde, maar met het verschil dat hij toen met de witte stukken speelde. De gok pakte verkeerd uit en Giri nam met wit al vrij snel het initiatief in de partij. De Nederlandse grootmeester wist Carlsen vervolgens onder druk te houden met uitgekiend aanvalsspel.

Lees ook: Giri legt de Noorse pestkop overtuigend het zwijgen op: dit is wat grootmeester Dimitri Reinderman zag in speelronde 4 van Tata Steel Chess

Toen Carlsen inzag dat zijn tweede nederlaag tegen Giri na 12 jaar onontkoombaar was, schudde hij zijn tegenstander de hand. De twee bleven nog lang aan het bord zitten om over de partij na te praten.

„Dit is absoluut mijn grootste zege ooit”, zei Giri. „Die eerste keer dat ik van hem won was 12 jaar geleden. Ik was 16, een jochie nog, en ik had het geluk dat hij blunderde. Die zege had destijds veel impact, maar deze zege is mooier. Ik heb in een eerlijk gevecht gewonnen door goed spel. Achteraf durf ik wel te zeggen dat ik briljante keuzes heb gemaakt in het begin van de partij.”

Giri won in de tweede ronde ook al van de 16-jarige Dommaraju Gukesh uit India. Met remises in de eerste ronde tegen de Amerikaan Fabiano Caruana en in de derde ronde tegen de Iraniër Parham Maghsoodloo is hij op 4 punten gekomen.

Jorden van Foreest, de tweede Nederlander in de elitegroep van veertien schakers, speelde zijn derde remise. De winnaar van Wijk aan Zee in 2021 deelde het punt met Gukesh.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Sport IJmond

Meest gelezen