’Veel vrouwen ontberen zorg, soms met dood als gevolg’, zegt Mirjam Kaijer winnaar Mediaprijs

© Foto: Duco de Vries

Jannie Schipper
Amsterdam

De winnares van de Vrouw in de Media Award voor Noord-Holland is Mirjam Kaijer uit Hoogwoud. Kaijer vraagt meer aandacht voor vrouwen in geneeskundig onderzoek.

„Een kennishiaat in de vrouwengeneeskunde zorgt ervoor dat heel veel vrouwen niet de zorg krijgen die ze nodig hebben, soms met de dood tot gevolg”, zegt journaliste, columniste en oud-verpleegkundige Mirjam Kaijer. Toen Kaijer hoorde dat ze winnares was in Noord-Holland, was zij naar eigen zeggen ’ontroerd’, „want deze nominatie betekent meer aandacht voor een enorm groot probleem.” Medisch onderzoek is vaak gericht op mannen, terwijl een vrouwenlichaam anders in elkaar zit.

Lees ook: Vijf vragen over onverklaarde gezondheidsklachten bij vrouwen: wat gaat er mis?

Kaijer liep tegen dit probleem aan in haar werk, maar is ook ervaringsdeskundige. „Ik heb na tien jaar onverklaarde gezondheidsklachten een diagnose, ik ben geopereerd en voel mij weer goed”, zegt zij. „Maar niet iedereen heeft dat geluk.” Kaijer schreef het boek ’Ik ben geen man!’ en richtte de stichting Voices for Women op, die in 2022 een petitie met 56 duizend handtekeningen voor betere gezondheidszorg aan vrouwen overhandigde aan de Tweede Kamer.

De Vrouw in de Media Award, een initiatief van expertdatabase Vaker in de Media (VIDM) en Sprekersbureau ZijSpreekt, wordt sinds 2009 uitgereikt aan vrouwelijke experts die indruk hebben gemaakt in de media. In 2021 won FNV-bestuurder Maaike van der Aar de Vrouw in de Media Award voor Noord-Holland.

Lees ook: FNV-bestuurder Maaike van der Aar (46) uit Purmerend wint Vrouw in de Media Award 2021: ’De gedrevenheid voel ik tot in mijn vezels, die is deel van mij’

Kaijer kreeg dit jaar evenveel stemmen als melkveehouder Amber Laan en Flavia Ramos Costa, expert sociale integratie en inburgering. Een vakjury, met daarin hoofdredacteur Corine de Vries, bepaalde de uiteindelijke winnaar. De provinciale winnaars dingen mee naar de landelijke titel Vrouw in de Media. Er kan tot 31 januari worden gestemd.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen