Stan Baltus (16) uit Limmen restaureert eigenhandig ’een stukje lokale geschiedenis’ en krijgt een jeugdlintje van de burgemeester als erkenning

Burgemeester Toon Mans en Stan Baltus.© jjfoto/Vincent de Vries

Van onze verslaggever
Castricum

In Castricum werd maandagavond voor het eerst een jeugdlintje uitgereikt tijdens de nieuwjaarsreceptie.

Burgemeester Toon Mans bewierookte de zestienjarige Stan Baltus uit Limmen vanwege zijn inspanningen om ’een stukje lokale geschiedenis’ te doen voortleven.

„Stan was bij onze eerste ontmoeting dertien jaar. Toen al was hij de trotse eigenaar van de replica van molen De Mol in Limmen”, zei de burgemeester. „Voor wie dat niet weet: deze kopie-molen werd in 1987 gebouwd in een privétuin aan de Kapelweg en was sindsdien helemaal vervallen geraakt.” De oorspronkelijke molen brandde in 1916 af.

(Tekst gaat door onder de foto)

Stan Baltus is de eerste die een jeugdlintje krijgt in de gemeente Castricum.© jjfoto/Vincent de Vries

Stan was vastbesloten de replica te herstellen ’zodat de inwoners de molen kunnen bezoeken en een goed idee krijgen van hoe de molen in elkaar zit en werkt’, zei hij drie jaar geleden. Toon Mans maandagavond: „Geloof het of niet, maar de molen is af.”

(Tekst gaat door onder de foto)

De nieuwjaarsreceptie.© jjfoto/Vincent de Vries

Waarderingsspeld

Naast een jeugdlintje werd ook een ’waarderingsspeld’ uitgereikt aan Vera Fetisova. Vanaf het uitbreken van de oorlog in Oekraïne zet zij zich al in om vluchtelingen hier zo goed mogelijk op te vangen en wegwijs te maken in de gemeente. „Zij kent de taal, zij kent de cultuur. Ook zij leerde de nood en de behoeften snel zien. En kon die twee zaken verbinden. Voor ons vat zij het beeld samen van vrijwilligers die onmisbaar zijn”, aldus Mans.

Een waarderingsspeld voor Vera Fetisova.© jjfoto/Vincent de Vries

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.