AZ rondt aankoop van keeper af: Mathew Ryan tekent voor anderhalf jaar en droomt ’van het hoogste van het hoogste’

Theo Brinkman
Alkmaar

AZ heeft de komst van keeper Mathew Ryan afgerond. De 30-jarige Australiër heeft een contract voor anderhalf jaar getekend.

AZ neemt Ryan over van FC Kopenhagen. Daar begon hij het seizoen als eerste keeper, maar in oktober raakte hij zijn basisplaats kwijt aan Kamil Grabara. Vanwege die reserverol stond Ryan open voor een vertrek naar een club waar hij wel aan spelen kan toekomen.

Ryan kijkt ernaar uit om voor AZ te gaan spelen, zegt hij op de website van AZ. ,,Je hoeft maar één keer naar de club en zijn geschiedenis te kijken om te zien dat het een goede en ambitieuze club is. Er is een hoop om voor te spelen en ik droom ervan om samen met het team het hoogste van het hoogste te behalen.”

(Tekst gaat verder na de foto)

Ryan heeft een rijkgevuld cv. Op het WK in Qatar was hij nog eerste keeper in het team van Australië. In alle vier de wedstrijden van Australië (tegen Frankrijk, Tunesië, Denemarken en Argentinië) verdedigde Ryan het doel. Hij heeft 79 interlands achter zijn naam staan.

AZ was op zoek naar een keeper omdat Peter Vindahl in de winterstop vertrokken is. Hij speelt de rest van het seizoen op huurbasis voor FC Nürnberg. Daardoor had AZ in de A-selectie nog slechts één keeper met ervaring: Hobie Verhulst (29), de huidige eerste doelman. Achter Verhulst zijn de jonge Sem Westerveld (20) en Rome-Jayden Owusu-Oduro (18) de reserves. Omdat Westerveld momenteel ook nog eens geblesseerd is, werd de spoeling wel erg dun.

Voor AZ is de ervaring van Ryan dan ook een belangrijke factor. ,,Ryan heeft op verschillende niveaus laten zien dat hij goed is. Hij was vanaf het begin onze topkandidaat’’, zegt directeur voetbalzaken Max Huiberts. ,,We zochten iemand die er direct staat als hij fit is. Dat is hij. Alles past wat dat betreft in het plaatje.”

(Tekst gaat verder na de foto)

In het verleden kwam Ryan uit voor clubs in België (Club Brugge en KRC Genk), Spanje (Valencia, Real Sociedad) en Engeland (Brighton en Arsenal).

Werkvergunning

Het is nog wel even afwachten hoe snel Ryan inzetbaar zal zijn voor AZ. Als speler van buiten de EU zal hij een werkvergunning nodig hebben en daar doorgaans de nodige tijd overheen. Hij zal er woensdag in de bekerwedstrijd tegen Excelsior dan ook zeker nog niet bij zijn.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen