Burgemeester van Hoorn blikt terug op het afgelopen jaar. Oorlog, de dood van Dani en het stadsstrand: ’En vergeet niet groots te dromen. Maak ze waar’

Burgemeester Jan Nieuwenburg houdt zijn speech.© Foto Mediahuis

Ricky Mohabbat
Hoorn

De nieuwjaarstoespraak van de Hoornse burgemeester Jan Nieuwenburg tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Hoorn was dit jaar op een andere locatie dan normaal, namelijk op middelbare school SG Newton.

„Een plek midden in de samenleving, waar mooi werk wordt verzet. Waar de inwoners van onze stad zich met hart en ziel inzetten voor en met elkaar”, sprak de burgemeester over de school.

Het was de eerste receptie na de coronapandemie. „Onder bijzondere omstandigheden gaven docenten les aan leerlingen omdat voor jongeren de toekomst niet wacht.” Ook de medewerkers hulpdiensten, politie, brandweer, ambulancezorg en de zorginstellingen werd een dankwoord toegesproken.

Stadsstrand

Het komende jaar vindt de oplevering van het stadsstrand plaats. „Wij leren nog elke dag van onze inwoners bij de gemeente. Bij de inrichting van het stadsstrand bijvoorbeeld.” Hiermee doelde Nieuwenburg op het initiatief waardoor burgers konden meedenken over het strand.

De burgemeester sprak tijdens zijn toespraak over de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en toonde zijn bewondering over de inzet en betrokkenheid van vrijwilligers uit Hoorn, Blokker en Zwaag. De dood van tiener Dani (14) liet de burgemeester niet koud. Dani overleed nadat hij werd neergestoken door een andere tiener. „Het gebruik van messen -deze horen in de keukenla- of bezit van wapens is absoluut onnodig en onaanvaardbaar. We hebben gezien waartoe dat leiden kan: Een ruzie tussen twee jongens loopt vreselijk uit de hand. Dat stort velen in diep en peilloos verdriet. Het is een wond in onze stad. Het zal wel even duren voordat het een litteken is geworden.”

Alcohol vrij

Tijdens de borrel werd geen alcohol geschonken. „Voor een gezonde generatie is het voorkomen dat jongeren alcohol drinken cruciaal. Alcohol veroorzaakt ontzettend veel schade.” Hij sloot zijn speech af met de volgende woorden: „En vergeet niet groots te dromen. Maak ze waar. En maak er een mooi 2023 van.”

Stadsdichter Levi Noe en rapper Silcas.© Foto Mediahuis

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen