AZ heeft gewenste keeper met ervaring bijna binnen: WK-ganger hoopt op speeltijd in Alkmaar

Mathew Ryan in het shirt van Australië tijdens het WK in Qatar.© Foto ANP/AP/Thanassis Stavrakis

Theo Brinkman
Alkmaar

AZ heeft de gewenste nieuwe keeper bijna binnen. De ervaren Australiër Mathew Ryan (30), die onlangs nog vier wedstrijden op het WK speelde, moet het aantal keepers in de selectie weer op sterkte brengen.

AZ was op zoek naar een keeper omdat Peter Vindahl in de winterstop vertrokken is. Hij speelt de rest van het seizoen op huurbasis voor FC Nürnberg. Daardoor had AZ in de A-selectie nog slechts één keeper met ervaring: Hobie Verhulst (29), de huidige eerste doelman.

Achter Verhulst zijn de jonge Sem Westerveld (20) en Rome-Jayden Owusu-Oduro (18) de reserves. Omdat Westerveld momenteel ook nog eens geblesseerd is, werd de spoeling wel erg dun.

Lees ook: Nieuwe AZ-keeper is een schot in de roos, zegt Joey Didulica: ’Hij wordt een van de beste van de eredivisie. Zeker weten’

De 30-jarige Ryan komt over van FC Kopenhagen. Daar begon hij het seizoen als eerste keeper, maar in oktober raakte hij zijn basisplaats kwijt aan Kamil Grabara. Vanwege die reserverol stond Ryan open voor een vertrek naar een club waar hij wel aan spelen kan toekomen.

Ryan heeft een rijk gevuld cv. Op het WK in Qatar was hij nog eerste keeper in het team van Australië. In alle vier de wedstrijden van Australië (tegen Frankrijk, Tunesië, Denemarken en Argentinië) verdedigde Ryan het doel. Hij heeft 79 interlands achter zijn naam staan.

(Tekst gaat verder na de foto)

Matthew Ryan heeft het nakijken in de wedstrijd tegen Argentinië in de achtste finale van het WK. Julian Alvarez scoort.© Foto ANP/EPA/Friedemann Vogel

In het verleden kwam Ryan uit voor clubs in België (Club Brugge en KRC Genk), Spanje (Valencia, Real Sociedad) en Engeland (Brighton en Arsenal).

Werkvergunning

Het is even afwachten hoe snel Ryan inzetbaar zal zijn voor AZ. Als speler van buiten de EU zal hij een werkvergunning nodig hebben.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen