Het nieuwe wapen in de strijd tegen de laadpaalklever: gemeente Alkmaar komt met gratis groene laadschijf

De laadschijf van de gemeente Alkmaar.

Marjolein Elfring
Alkmaar

De gemeente Alkmaar komt met een groene kaart als wapen in de strijd tegen ergernis nummer één onder elektrische rijders: de laadpaalklever. Deze zogenoemde laadschijf zou dit fenomeen de das om moeten doen.

De gemeente Alkmaar telt meer dan 350 openbare laadpalen en is van plan er dit jaar minstens eentje per week bij te plaatsen. Regelgeving is er niet, voor het gedeelde gebruik van deze palen. ’Laadetiquette’ is er wel: is je auto volgeladen, dan haal je hem weg om plaats te maken voor een andere elektrische auto. Maar dit gebeurt lang niet altijd. Mensen vergeten dat hun auto nog aan de lader hangt, denken dat het een gewone parkeerplek is, of gaan zelfs op vakantie terwijl de auto de laadpaal bezet houdt. Met alle frustratie van dien.

Omgekeerd

De groene laadschijf moet hier verandering in brengen. Hij werkt vrijwel hetzelfde als de blauwe parkeerschijf, maar dan omgekeerd: je geeft niet aan wanneer je je auto geparkeerd hebt, maar wanneer je auto voldoende opgeladen is en de laadpaal dus weer beschikbaar is voor andere gebruikers. Je kunt er ook op aangeven waar je bereikbaar bent als iemand de paal nodig heeft.

(Tekst gaat door onder de foto)

Een elektrische auto aan de laadpaal aan de Westerweg.© Foto gemeente Alkmaar

De laadschijf is vanaf dinsdag 10 januari gratis af te halen aan de balie van het Stadskantoor aan het Mallegatsplein en bij Ekoplaza aan het Hofplein.

Laadbehoefte

Duurzaamheidswethouder Nicole Mulder hoopt dat met de laadschijf gebruikers zich meer bewust worden van de ’laadbehoefte’ van andere gebruikers en nadenken over hun eigen ’laadplaatstijd’. De gemeente Alkmaar is overigens niet uniek met dit initiatief, eerder kwam onder meer de ANWB ook met een laadschijf.

Voor meer informatie over duurzaamheidsmaatregelen in Alkmaar: www.alkmaar.nl/duurzaam.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.