Chinese nummer twee van de schaakwereld met negatieve coronatest welkom in Wijk aan Zee

Tijdens de afgelopen twee edities speelden vanwege corona alleen de grootmeesters hun partijen in Wijk aan Zee.© Foto Ron Pichel

ANP
Wijk aan Zee

De Chinese schaker Ding Liren doet ’gewoon’ mee aan Tata Steel Chess als hij bij aankomst op Schiphol een negatieve uitslag van een coronatest kan laten zien. De organisatie van het prestigieuze schaaktoernooi in Wijk aan Zee zegt zoals gebruikelijk de coronaregels van de overheid te volgen.

Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) besloot eind vorige week dat reizigers die vanuit China naar Nederland komen vanaf dinsdag een negatieve coronatest nodig hebben.

„We volgen net als de afgelopen jaren de regels vanuit de overheid”, zegt een woordvoerder van Tata Steel Chess. „Dat betekent dat Ding Liren bij aankomst in Nederland een negatieve testuitslag moet laten zien. Dat hebben we hem ook laten weten.” De woordvoerder verwacht dat de 30-jarige Chinees in de loop van deze week arriveert en dus te maken heeft met de aangescherpte regel.

Ding Liren is de nummer 2 van de wereld, achter Magnus Carlsen. De Noor komt zoals gebruikelijk ook naar Wijk aan Zee. Carlsen won het toernooi afgelopen jaar voor de achtste keer. Tot de veertien grootmeesters die meedoen bij de masters behoren twee Nederlanders: Anish Giri en Jorden van Foreest, de winnaar van 2021.

Vrijdag vindt de openingsceremonie van Tata Steel Chess plaats, het masterstoernooi begint een dag later. Volgende week donderdag maken de schakers een uitstapje naar de Johan Cruijff ArenA, waar de vijfde ronde wordt gespeeld.

Meer nieuws uit Sport IJmond

Meest gelezen