Gemeente Schagen kan dwangsom opleggen aan kantooreigenaren zonder energielabel C

Van onze verslaggever
Schagen

Per 1 januari 2023 moet een kantoorgebouw minimaal energielabel C hebben. Na een eerste controle zal de gemeente Schagen waarschuwingsbrieven sturen naar bedrijven die hier nog niet aan voldoen.

Vorig jaar had de gemeente eigenaren van de kantoren met een grotere oppervlakte dan honderd vierkante meter al aangeschreven om op deze verplichting te wijzen. Als de bedrijven niet in beweging komen kan een dwangsom worden opgelegd, aldus een gemeentewoordvoerder.

Een energielabel C wordt pas uitgereikt als het fossiel energiegebruik maximaal 225 kWh per vierkante meter per jaar is. Voldoet het gebouw niet aan de eisen, dan mag het niet meer als kantoor worden gebruikt. Deze verplichting stond al vermeld in het Bouwbesluit 2012.

Volgens de Rijksdienst voor ondernemend Nederland moeten eigenaren van kantoorpanden een energieadviseur inschakelen. Deze berekent hoe energiezuinig het kantoor is en helpt dan met een verduurzamingsplan op maat. Hiervoor heeft de overheid een aantal subsidies in het leven geroepen.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.