Speelotheek ’t Spelikaantje krijgt donatie van 1500 euro: ’Mensen die met moeite rondkomen, kunnen zo toch hun speelgoed afwisselen’

De nieuwe lading speelgoed dat met de donatie is aangekocht.© Foto Erik Rietman

Thijs de Lange
Krommenie

’t Spelikaantje heeft nieuw speelgoed kunnen kopen dankzij een donatie van 1500 euro van Babino Kinderopvang. Ondanks het feit dat de leenwinkel voor speelgoed al een groot assortiment heeft, is de onverwachtse gift meer dan welkom. ,,Niet al het speelgoed is geschikt.”

De vrijwilligers van ’t Spelikaantje zijn er zaterdagochtend maar druk mee. De speelotheek in het Krommenieër buurthuis ’t Pelikaantje heeft dankzij de donatie twee winkelwagens vol speelgoed kunnen kopen. Alle aankopen moeten uitgepakt en ingevoerd worden. Onder het genot van een taartje geven de aanwezige vrijwilligers het gloednieuwe spul een plekje in de kasten.

Ondanks dat het assortiment al 850 stuks speelgoed telt, is het nieuwe speelgoed van harte welkom. Hilde Burger, een van de vijftien vrijwilligers bij ’t Spelikaantje: ,,Er is altijd een gedeelte (van het speelgoed, red.) bij de mensen thuis en mensen willen ook iedere keer wat nieuws.” Ook niet onbelangrijk: ,,Je wilt ook meegaan met wat er in de mode is.”

Niet alles is geschikt

De vrijwilligers kopen sowieso bijna al het speelgoed nieuw in, normaliter met geld uit de contributie van de honderd leden, en de jaarlijkse de speelgoed- en kledingbeurzen. Bij de aankoop wordt er kritisch gekeken naar de kwaliteit van het materiaal. Burger: ,,Niet al het speelgoed is geschikt, omdat het te snel stuk gaat of het te veel onderdelen heeft.” Onder de nieuwe aankopen is er speelgoed van het populaire merk PAW Patrol. ,,Dat wordt heel veel uitgeleend. Die figuurtjes kosten per stuk iets van tachtig euro. Mensen die dat niet kunnen betalen, kunnen dat bij ons lenen.” Ook is er een nieuw paar skeelers aangeschaft. ,,Er gaan dingen stuk en die moet je dan vervangen.”

Het nieuwe speelgoed is niet het enige dat Babino Kinderopvang doneert. Burger: ,,We hebben ook nog geld gekregen om twintig mensen een gratis lidmaatschap aan te bieden. Dat is voor mensen die het niet zo makkelijk kunnen betalen.”

Lees ook: ’t Spelikaantje wint GroenLinks Duurzaamheidsprijs

Mandy Beets, directeur van Babino Kinderopvang: ,,Ik vind de speelotheek een goed initiatief omdat mensen het heel moeilijk vinden in deze tijd om rond te komen. Zo kunnen kinderen toch hun speelgoed afwisselen.” Als kinderopvangorganisatie gaat het Beets ook om het educatieve aspect van ’t Spelikaantje. ,,Kinderen kunnen zich op die manier ontwikkelen met speelgoed waar ze dingen van kunnen leren zonder dat ouders het speelgoed daadwerkelijk hoeven te kopen voor hun kinderen.” Het geld voor de donatie komt uit de ‘eigen onderneming’ van Babino Kinderopvang. ,,We vinden het belangrijk om lokale partijen te ondersteunen.”

Beets hoopt dat ze hiermee andere bedrijven inspireert ook dergelijke acties op te zetten.

Ook worden er met de donatie twintig gratis lidmaatschappen gerealiseerd.© Foto Erik Rietman

De speelotheek

Buiten de kerst- en zomervakantie om is ’t Spelikaantje woensdagmiddag, donderdagavond en zaterdagochtend open. Voor twintig euro per jaar kunnen mensen lid worden en maximaal vier stuks speelgoed of spellen per keer lenen. Mensen die kans willen maken op een van de twintig gratis lidmaatschappen, kunnen een motivatiebrief sturen naar info@spelikaantje.nl.

Meer informatie, ook over de beurzen die de vrijwilligers organiseren, is te vinden op www.spelikaantje.nl.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.