Klimaatactivisten van Extinction Rebellion gaan Afsluitdijk blokkeren met fietsen. ’Er is geen enkele plek die zo de kwetsbaarheid voor een veranderend klimaat laat zien als deze’

© Archieffoto: ANP / Maarten Boersema

Van onze verslaggever
Den Oever

Met zoveel fietsen over de Afsluitdijk dat niemand er meer langs kan. Dat plan heeft de Nederlandse tak van actiegroep Extinction Rebellion voor zaterdag 11 maart.

„Er is niets Hollandser dan de fiets”, verklaart activist Jelle de Graaf. „En er is geen enkele plek die zo de kwetsbaarheid voor veranderend klimaat laat zien als de Afsluitdijk. Door die twee dingen te combineren laten we heel sterk zien wat er in Nederland op het spel staat.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De fietsblokkade valt in het weekeinde vóór de Provinciale Statenverkiezingen (woensdag 15 maart). Zo wil Extinction Rebellion druk uitoefenen op de politiek. „De demonstratie is de kick-off van een campagne. Die bestaat uit een reeks acties die erop gericht is dat we geen nieuwe fossiele projecten meer moeten beginnen.”

(Tekst gaat door onder de foto)

De aankondiging van de fietsblokkade.© Foto Extinction Rebellion

En waarom op een zaterdag? „Daar zijn twee redenen voor. Aan de ene kant zodat er zoveel mogelijk mensen mee kunnen doen. De andere reden is dat we mensen die de Afsluitdijk voor hun werk gebruiken zoveel mogelijk kunnen ontzien.”

Politie

Hoe de klimaatactivisten uiteindelijk op de Afsluitdijk komen (via de Friese of de Hollandse kant, of misschien wel over het water?) wil De Graaf niet zeggen. „Door de locatie en de dag aan te kondigen, én te vertellen dat we op fietsen komen, hebben we het de lokale autoriteiten al makkelijk gemaakt. We willen de politie niet nog verder helpen.”

Dat de Afsluitdijk door werkzaamheden nog steeds niet toegankelijk is voor fietsers, daar is De Graaf van op de hoogte. „Ik vermoed dat we gewoon over het wegdek moeten rijden.”

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.