Classificatie film Pietje Bell na klachten aangepast naar 9 jaar

© ANP / ANP Kippa

ANP
HILVERSUM

De leeftijdsclassificatie van de familiefilm Pietje Bell is na klachten aangepast naar ’9 jaar en ouder’. De film kan daardoor als gepland worden uitgezonden door de KRO-NCRV op oudejaarsdag (zaterdag) op NPO Zapp.

Het Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media (NICAM), dat de leeftijdskeuring van films en series in Nederland monitort, meldde de aanpassing van de leeftijdskeuring woensdag.

Eerder bleek dat de classificatie van de film uit 2002 was aangepast van ’alle leeftijden’ naar ’12 jaar en ouder’, nadat Kijkwijzer meerdere klachten had ontvangen dat kinderen angstig werden van bepaalde scènes in de film.

Pietje Bell, over een Rotterdams straatschoffie dat avonturen beleeft, had daardoor dezelfde keuring als recente actiefilms als No Time To Die of Spider-Man.

Die verhoogde leeftijdsclassificatie leidde vervolgens ook weer tot kritiek. Maar woensdag meldde het NICAM dus dat het weer naar beneden wordt aangepast, naar ’9 jaar en ouder’.

Producent Dave Schram is opgelucht dat de leeftijdskeuring is aangepast. „Ik ben natuurlijk blij dat de film weer op tv komt”, aldus Schram. „Daar gaat het uiteindelijk allemaal om.” Hoewel de producent tevreden is dat de film nu gewoon kan worden uitgezonden, is hij niet blij met hoe het allemaal gegaan is. „Ik kan me niet voorstellen dat dit de normale gang van zaken is.”

De KRO-NCRV is blij dat de film nu als gepland te zien zal zijn op oudejaarsdag. „We wensen kinderen en ouders komende zaterdagochtend veel kijkplezier”, laat de omroep weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Cultuur

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.