Schaatsers Robin Groot en Jordy van Workum naderen podium op NK allround

Jordy van Workum eerder dit jaar in actie in Thialf tijdens het kwalificatietoernooi voor de wereldbeker. Hij staat na één dag vierde op het NK allround.© Orange Pictures

Maarten Kolsloot
Heerenveen

De eerste dag van het NK allround in Thialf leverde snelle tijden op. Diverse schaatsers pakten persoonlijke records. Robin Groot en Jordy van Workum mengden zich in de strijd om de podiumplaatsen en mogelijke kwalificatie voor het EK allround in Hamar.

Robin Groot begon sterk. Zowel op de 500 meter als op de 3.000 meter eindigde de 21-jarige als vierde.

Na een goede 500 meter waarin ze met 39,30 net onder haar persoonlijk record van 39,36 bleef, trad ze op de 3.000 meter in het strijdperk tegen Merel Conijn, haar vroegere Noord-Hollandse trainingsmaatje en de kampioen van vorig jaar. Groot gaf Conijn al snel het nakijken en sloeg een groot gat. Nabij de finishlijn liep Conijn nog snel in op Groot, maar de Langedijkse kwam in een persoonlijk record van 4.04.38 als winnaar uit deze tweestrijd. Aan het einde van de drie kilometer stond de rijdster van Team IKO als vierde net naast het podium. Gelijk aan haar positie in de tussenstand na twee afstanden.

Robin Groot straalde na afloop van de eerste dag in de catacomben van Thialf. „Ik weet dat het supergoed gaat de afgelopen twee maanden en dat ik stappen maak”, zei Groot. „De trainingen gaan goed, het zelfvertrouwen heb ik weer, maar dan moet het er wel even uitkomen. De vierde tijd op de drie kilometer: dat had ik vorig jaar niet verwacht.”

Groot verkaste voorafgaand aan dit seizoen van Jumbo-Visma naar Team IKO en die overstap bevalt haar goed. „Ik heb het onwijs naar m’n zin bij m’n nieuwe team. Dat helpt zo erg. We hebben superleuke coaches. Hele fijne en lieve teamgenootjes die je wat gunt, ook al ben je concurrenten van elkaar.”

Startbewijs EK

Met nog een dag te gaan is het podium in het zicht gekomen bij dit Nederlands kampioenschap. De eerste drie rijders maken aanspraak op een startbewijs voor het EK, begin komend jaar in Hamar, Noorwegen. „Natuurlijk is dit toernooi er om je te plaatsen voor het EK, maar ik ben allang blij dat ik vierde sta”, reageerde Groot. „Ik sta er goed voor in het klassement en we zien het wel. Ik ga m’n best doen. Twee goede races neerzetten. Ik heb dit nog nooit laten zien in een toernooi. Het gaat de hele goede kant op.”

Groot had met name ook plezier beleefd aan de ambiance in Thialf. De tribunes zijn opmerkelijk goed gevuld in Friesland voor dit toernooi dat de afgelopen jaren vooral in de schaduw stond van andere kampioenschappen en waar de toppers soms wegbleven. „Ik vind het supervet dat ik de rondetijden zo vlak hou en dat heel Thialf mee gaat juichen. Dat heb ik ook nog nooit gehad. Ik ben helemaal blij, helemaal tevreden.”

Zondag wordt het toernooi vervolgd met de 1.500 meter. Groot staat 4,59 seconden achter op koploopster Antoinette Rijpma-De Jong. De afstand tot de derde podiumplaats is kleiner. Groot moet 1,08 seconden inlopen op Joy Beune.

Jordy van Workum

Jordy van Workum (22) uit Midwoud begon eveneens sterk aan het NK. Hij reed met 36,91 zijn oude recordtijd van 37,05 uit de boeken en pakte de derde plek op de 500 meter. Hij verloor met die tijd wel al zo’n 0,8 seconden op de ongenaakbare koploper Patrick Roest.

Bij de vijf kilometer was Van Workum in een aanvankelijk spannende strijd verwikkeld met Marcel Bosker. Aan de finish was het verschil alsnog ruim in het voordeel van Bosker, maar met 6.20,62 reed Van Workum nog nooit sneller. In het klassement staat hij vierde, niet ver achter Bosker (derde) en Beau Snellink (tweede).

Van Workum stond dan ook tevreden naast het ijs na wat hij een ’topdag’ noemde. „Twee persoonlijke records. Ik zit best wel dicht in de buurt bij het podium. Het begint wel serieus te worden”, zei hij kalm.

Hoe hij zijn kansen ziet voor EK-plaatsing met de 10.000 meter en de 1.500 meter zondag voor de boeg? „Er zijn mogelijkheden”, bleef hij voorzichtig. „Dat is leuk om te hebben. Ik heb het volledig zelf in de hand. Twee persoonlijke records; met de vorm zit het goed.”

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen