Van glijbanen tot fruitbomen: geldbedrag voor zeven Zaanse bewonersvoorstellen om de eigen wijk te verfraaien of verbeteren

De zeven prijswinnende initiatieven van ’Huurders aan Zet’.© Foto Pascal Fielmich

Daan Keijzer
Zaandam

Van een Clara de Kip-glijbaan tot een sociale sofa van mozaïek bij de Brandaris: drie Zaanse woningcorporaties gaan zeven uiteenlopende projecten van huurders uitwerken. De cheques voor het realiseren van de plannen zijn overhandigd aan de bedenkers daarvan.

Met het idee dat bewoners beter weten wat de woonomgeving prettiger maakt dan de corporatie, startte Parteon in samenwerking met ZVH en Rochdale in oktober de tweede editie van ‘Huurder aan Zet’. Daarbij mochten huurders op eigen initiatief plannen insturen voor een meer sociale, groene of prettige woonomgeving. Een stemronde bepaalde vervolgens welke plannen uitgevoerd zouden worden.

Op de tien plannen die de haalbaarheidstoets van de woningcorporaties doorstonden, kwamen in totaal 6700 stemmen binnen. Op basis van een stemmentelling zullen zeven plannen in de loop van volgend jaar ook werkelijkheid worden. Naast de thematische glijbaan en de bijzondere bank, gaan bewoners van de Dobbeven een watertank plaatsen om regenwater op te vangen en daarmee de gezamenlijke tuin te irrigeren.

In de Halstraat wordt een Monet op een muur geschilderd, bij de groenstrook bij het Elsbroekplantsoen komen nieuwe bloembakken en in Poelenburg worden binnenkort ontmoetingsplekken en nieuw groen gecreëerd door bewoners met onder meer fruitbomen en containertuintjes. Ook worden muren van wooncomplexen verfraaid met een gedicht van een bewoner uit de wijk en wanddecoratie door middel van projectie.

De bewoners zijn zelf verantwoordelijk voor de uitvoering van hun ideeën.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.