Als het alarm begint te loeien, verstopt de inbreker zich in een kast. Het zou hem weinig helpen: deze veelpleger gaat de gevangenis in

Jeannine Verhagen
Heerhugowaard

De 36-jarige D.B. uit Heerhugowaard krijgt van de rechtbank in Alkmaar een gevangenisstraf van 179 dagen voor het plegen van een inbraak in Heerhugowaard in een woning waarvan de eigenaren op vakantie waren. De man is ook veroordeeld voor de diefstal van een tablet bij de Mediamarkt in Heerhugowaard.

Naast die straf moet B. ook nog 180 dagen gaan uitzitten van een eerder opgelegde straf. Er blijven hem dan nog bijna 200 dagen boven zijn hoofd hangen van die straf als stok achter de deur.

De man is verslaafd aan harddrugs en alcohol. Hij wil graag naar een project om binnenvaartschipper te worden, maar de reclassering vindt dat dit geen kans van slagen heeft als hij niet eerst afkickt. En B. wil niet langdurig afkicken in een kliniek, wat de reclassering wel nodig vindt. Omdat hij niet openstaat voor een behandeling, gaat de rechtbank het verplicht afkicken niet opleggen.

De inwoner van Heerhugowaard maakte op 18 juni een grote puinhoop van het huis, waar hij had ingebroken. De politie kon hem op heterdaad betrappen, omdat het alarm afging. Hij verstopte zich toen in een kast in het huis, waar hij allemaal spullen had gestald om te stelen. De man heeft 29 kantjes strafblad met veel diefstallen erop.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.