Veilige fietsstrook op Hoornsebrug in Purmerend laat nog op zich wachten: aannemer heeft leveringsproblemen

Een schuine rand moet de huidige richel tussen de fiets- en de autostrook op de Hoornsebrug vervangen.© Illustratie gemeente Purmerend

Robert Jan van der Woud
Purmerend

Het veiliger maken van de fietsstrook op de Hoornsebrug in Purmerend heeft vertraging opgelopen. Volgens wethouder Coen Lageveen heeft de aannemer leveringsproblemen, waardoor de werkzaamheden moeten worden uitgesteld.

De Fietsersbond kaartte de onveilige situatie op de Hoornsebrug al enkele jaren geleden al aan. De opstaande richel bij een van de fietsstroken zou tot valpartijen kunnen leiden. De kwestie modderde enkele jaren voort totdat D66 er aandacht voor vroeg. De gemeente Purmerend besloot toen iets te doen aan de situatie. In plaats van de richel komt er een ’fietsvriendelijke afscheiding aan beide zijden van het fietspad’ met een schuine rand, zodat fietsers er niet met bijvoorbeeld een trapper op kunnen blijven steken. Met de maatregel is een investering van 35.000 euro gemoeid.

Het plan was dat de werkzaamheden aan de Hoornsebrug deze kerstvakantie zouden plaatsvinden. Maar materiaaltekort bij de aannemer gooit die planning in de soep, laat wethouder Lageveen weten. ,,Door leveringsproblemen van een montageproduct heeft de uitvoerende partij aangegeven de werkzaamheden aan de Hoornsebrug niet volgens planning uit te kunnen voeren.’’

Er wordt nu gekozen voor de voorjaarsvakantie, van 27 februari tot en met 3 maart. De gemeente wil de werkzaamheden bewust in een vakantieperiode laten uitvoeren om ervoor te zorgen dat schoolgaande kinderen er zo weinig mogelijk hinder van ondervinden.

De opstaande randen op de Hoornsebrug dateren van de opknapbeurt die het brugdek in 2019 heeft ondergaan. Daarbij werden onder meer verhogingen geplaatst tussen de strook voor autoverkeer en die voor fietsers. Het fietspad aan de oostkant van de brug is daardoor gevaarlijker geworden, constateerde de Fietsersbond. Die heeft samen met de politie ook meegedacht over de nieuwe oplossing.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.