Controle op coffeeshops: waarschuwing voor twee zaken

Lydia Jasper
Den Helder

Bij een controle op coffeeshops bleek dat twee zaken geen certificeerde beveiliging hadden. Het blijft deze keer bij een waarschuwing. Wanneer de overtreding nogmaals wordt geconstateerd, wordt er gehandhaafd.

De gemeente Den Helder en de politie voerden onlangs de jaarlijkse controle uit. Er kwamen verder tekortkomingen op het gebied van brandveiligheid aan het licht. De exploitanten krijgen de mogelijkheid om deze te herstellen.

De coffeeshops hebben een uitzonderingspositie. Met een gedoogbeschikking krijgen de exploitanten toestemming om legaal softdrugs te verkopen. Bij de uitvoering moeten zij voldoen aan verschillende criteria. Dat betekent: geen affichering, geen harddrugs, geen overlast, geen verkoop aan jeugdigen en geen grote hoeveelheden.

Hiernaast mogen er bijvoorbeeld geen kansspelautomaten aanwezig zijn en smartdrugs worden verkocht, mag de coffeeshop niet in een straal van 350 meter van een voortgezet onderwijsinstelling gelegen zijn en dienen leidinggevenden aan bepaalde voorwaarden te voldoen. Verder moet er een gecertificeerde beveiliger aanwezig zijn.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.