Wat te doen met de dennenboom? ’Niet in de groene bak, hout verteert bijna niet’, bomen met uitval moeten nog even wachten

Januari dit jaar: kerstbomen ophalen in Julianadorp.© Archieffoto George Stoekenbroek

Lars van der Bel

Kerst is voorbij en dat betekent dat richting de 2,5 miljoen bomen in Nederland niet langer een doel dienen. Of toch in ieder geval vanaf zeer korte termijn. Wat te doen met de sparren?

De Noordkop-gemeenten hebben allen 50 cent over voor een kerstboom. Voorwaarde is wel dat inwoners deze op de daarvoor aangewezen plekken inleveren.

Mensen tijdens de sinterklaasperiode al noodzaak zagen een boom aan te schaffen voor later in de maand en nu kampen met een boom met uitvalverschijnselen zullen nog even geduld moeten hebben: pas vanaf januari sturen de gemeenten de versnipperaars op pad.

Den Helder gaat als eerste van start met de grote inzamelingsactie, namelijk op zaterdag 7 januari. Texel en Hollands Kroon gaan de dorpen op woensdag 11 januari met versnipperaars af. Schagen heeft daarvoor drie dagen in de agenda gezet: 9, 10 en 11 januari.

Inwoners worden wel verzocht informatie in te winnen over de tijdslots waarin het inleveren dient plaats te vinden. Schagen en Hollands Kroon komen voor de gelegenheid langs indien er grote aantallen bomen zijn ingezameld. Geadviseerd wordt om de dennenboom vooral niet in groene bak te doen: ’Stamhout van de kerstboom verteert bijna niet. Geef de kerstboom daarom aan de jeugd mee of breng hem langs.’

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.