Hack kost Haarlemmermeer zo’n 250.000 euro

© Foto ANP

Bart Boele
Hoofddorp

Haarlemmermeer is door cybercriminelen gehackt. Dat kost de gemeente naar schatting bijna 2,5 ton.

Er is een geslaagde zogenaamde phishingmail-aanval gedaan waardoor de criminelen toegang kregen tot de mailomgeving van twee medewerkers van de gemeente.

Zij kregen op 7 november phishingmails van relaties van de gemeente. Die hebben inmiddels aangegeven zelf ook slachtoffer te zijn geworden van zo’n digitale aanval. Bij de gemeente werd uit naam van een van de relaties een vervalste factuur ingediend waarin het rekeningnummer was veranderd.

Vervolgens werd naar dat nummer 118.000 euro overgemaakt. ,,De kosten voor de gemeente Haarlemmermeer vallen logischerwijs nog hoger uit en worden geschat op het dubbele van het bovengenoemde bedrag’’, meldt HAP-wethouder Charif El Idrissi die het incident nu bekend heeft gemaakt.

Aangifte

Er is aangifte gedaan bij de politie en een forensisch onderzoek ingesteld. Ook is er de wettelijk verplichte melding bij de autoriteit persoonsgegevens gedaan, omdat de cybercriminelen inzage hebben gehad in de mailcontacten van de twee medewerkers. Betrokkenen zijn op de hoogte gesteld.

Gespecialiseerde bedrijven zijn bezig het digitale ’gat’ van de gemeente te dichten.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen