Daniel van den Berg lijsttrekker JA21 in Noord-Holland, Gerard Kohler lijstduwer

Links Daniel van den Berg, de nieuwe lijsttrekker van JA21 en rechts Gerard Kohler, de huidige fractievoorzitter, die lijstduwer wordt.© Provincie NH

Van onze verslaggever
Haarlem

Daniel van den Berg is maandagavond op een evenement in Burgers Zoo in Arnhem gepresenteerd als lijsttrekker van JA21 in Noord-Holland. In Arnhem werden alle kieslijsten van de jonge partij bekendgemaakt, die meedoen aan de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart volgend jaar.

Daniel van den Berg zit al voor JA21 in de Staten van Noord-Holland. Hij startte er al lid van Forum voor Democratie, die bij de verkiezingen in 2019 als grootste van het land uit de bus kwam. De partij viel echter kort na de start als provinciale partij uit elkaar en een van de restanten ging door onder de naam JA21.

De partij gaat met de slogan ’Het moet echt anders’ de verkiezingen in. Van den Berg is 31 jaar en woont in Huizen. Op de lijst voor Noord-Holland staan Ivo Mantel uit Hoogkarspel op plek twee, Beverwijker Kelly Uiterwijk staat op drie, nummer vier op de lijst is Gerard Hartog en Eric Jensen staat op vijf.

Uiterwijk is een nieuwkomer in de top vijf. Zij neemt de plek in van de huidige fractievoorzitter van JA21, Gerard Kohler. Kohler keert wel terug op de lijst, maar in de positie van lijstduwer. Dat betekent niet dat zijn politieke aspiraties passé zijn. Kohler plaast zichzelf nadrukkelijk in beeld als de komende gedeputeerde van milieu.

De nummers zes tot en met tien zijn Miklos Lelkes, Sytze Rijpkema, Sascha Scholte, Lenny Jagtenberg en Tjeu Berlijn. In totaal staan er negentien mensen op de deze lijst. Van de huidige fractie maakt ook Annabel Nanninga deel uit. De Amsterdamse zit ook voor JA21 in de Eerste Kamer. JA21 is momenteel met drie zetels in de Tweede Kamer vertegenwoordigd en zeven in de Eerste Kamer.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen