Lezersdilemma: Waarom etaleert mijn ex zijn geluk zo op internet?

Jan Vriend

Op deze plek leggen lezers hun dilemma voor. Deze week: Waarom etaleert mijn ex zijn geluk zo op internet? Reageren of wilt u zelf (anoniem) uw dilemma kwijt? Mail naar dtv@mediahuis.nl

Chantal ergert zich groen en geel aan de berichtjes die haar ex op Facebook plaatst over zijn nieuwe relatie. Met foto’s van etentjes en dure uitjes etaleert hij zijn nieuwe, luxe leven. Dat is pijnlijk voor hun kinderen, die nu noodgedwongen in soberheid leven. Kan ze haar ex vragen om van Facebook te gaan?

Chantal (43): „Na een ingewikkeld huwelijk van ruim vijftien jaar en een pijnlijke vechtscheiding zijn mijn ex en ik definitief uit elkaar. Sinds september woon ik op mezelf met onze kinderen. Dat zijn gezellige tieners die het lekker druk hebben met school en vrienden. Daardoor speelt het verdriet over onze breuk in hun leven gelukkig geen hoofdrol. Zelf probeer ik de pijn van de scheiding van me af te schudden door me op mijn werk te richten en veel met vriendinnen af te spreken. Maar als ik ’s avonds in mijn eentje zit, komen er nog veel herinneringen aan die lastige tijd terug.

Want hij heeft al lang een ander. Eerst ontkende hij dat, maar toen iedereen in onze omgeving het allang wist, was er geen ontkomen aan en biechtte hij het op. Eerst voelde ik me afgedankt, maar inmiddels ben ik opgelucht, want het laatste jaar samen was uitzichtloos en ongelukkig. Daarom vind ik het nu allang best dat hij inmiddels bij zijn vriendin woont en met deze carrièrevrouw een nieuw leven is begonnen. Ons contact is minimaal en dat is prima. Uit het oog, uit het hart.

Maar intussen herinnert geldnood me nog wél dagelijks aan de scheiding.

Want het is lastig om van alleen mijn eigen salaris en een kleine bijdrage van zijn kant rond te komen. Tegelijk ben ik iedere maand veel geld kwijt aan de huur, zodat we heel sober moeten leven. Zelden kopen de kinderen nieuwe kleren en om op gas te besparen, zetten we de verwarming laag. Ons uitje in de kerstvakantie beperkte zich tot een logeerpartij bij oma en opa. En ons enige etentje buiten de deur was toen opa ons trakteerde.

Juist daarom vind ik het extra pijnlijk dat mijn ex de roze wolk met zijn nieuwe, rijke vriendin zo etaleert op Facebook. Steeds staan er foto’s online van restaurants waar hij met haar te gast was. Of van dure uitjes. De ene keer zie je ze in een mooie auto rijden, de andere keer stappen ze in een vliegtuig. Maar het meest irritant is dat hij bij elke foto van hen samen noteert dat meneer het zo leuk heeft met ’mijn lief’.

Onze kinderen zijn boos dat hij zijn nieuwe luxe leven zo benadrukt, terwijl wij het steeds zuinig aan moeten doen. Mij doet het vooral pijn dat hij zijn geluk op internet zo laat glanzen, terwijl hij zich om ons nauwelijks lijkt te bekommeren.

Dat hij nieuwe wegen inslaat, moet hij natuurlijk zelf weten. Maar doe ons er geen pijn mee. Je kunt zeggen: kijk niet naar zijn berichten, maar dan horen we tóch de reacties van gezamenlijke vrienden. Daarom wil ik hem vragen om wat terughoudender te zijn met zijn jubelverhalen op internet. Of om helemaal van Facebook af te gaan.

Kan ik dat van hem verlangen?”

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.