Opnieuw een hennepkwekerij in de kruipruimte ontdekt: Purmerend sluit woning voor drie maanden

Een kruipruimte onder een woning.

Frans van den Berg
Purmerend

In de kruipruimte van een woning aan de Dijckscampenlaan heeft de politie een hennepkwekerij aangetroffen. Het is niet de eerste keer dat in Purmerend een kwekerij in de kruipruimte werd ontdekt.

Op basis van anonieme meldingen heeft de politie zondag aan de Dijckscampenlaan de hennepkwekerij aangetroffen. De kwekers hadden de kruipruimte verder uitgegraven waardoor een ruimte ontstond van bijna 25 vierkante meter. In de hennepkwekerij stonden 184 hennepplanten. Er was sprake van diefstal van water en stroom. Dit leverde gevaar en risico op voor de directe omgeving.

„De grootte van de kwekerij laat zien dat het gaat om professioneel hennep kweken, wat overlast voor de buurt met zich meebrengt. Vanwege deze omstandigheden is de woning voor drie maanden gesloten”, laat de gemeente weten.

Eerder

Het is niet de eerste keer in Purmerend dat een hennepkwekerij wordt aangetroffen in de kruipruimte van een pand. Eerder was daar ook al sprake van op de Stremselstraat in de wijk Purmer-Noord, aan de Impuls op bedrijventerrein Baanstee en aan de Purmerenderweg in de Beemster.

Een hennepkwekerij kan voor groot gevaar zorgen, zoals brandgevaar door oververhitting of kortsluiting. Het risico op een ripdeal, waarbij een kwekerij beroofd wordt, kan zorgen voor een onveilige leefomgeving. In het geval van een hennepkwekerij in een kruipruimte komt daar ook instortingsgevaar bij van de uitgegraven kelder. De grond kan naar binnen gedrukt worden door bijvoorbeeld een vrachtwagen of door het wegspoelen van grond door regen.

En in een slecht geventileerde kruipruimte kunnen schimmels en zwammen groeien, wat een gevaar voor de gezondheid kan betekenen. Het vocht kan omhoog trekken en bijvoorbeeld houtrot veroorzaken in een houten vloer.

Melden

Burgemeester Ellen van Selm roept daarom op om verdachte situaties te melden. Dan gaat het om hennepgeur, afgeplakte ramen en deuren van een pand, wateroverlast in de vorm van lekkage of condens op de ramen, of een ’onbewoond’ huis waar op vreemde tijdstippen activiteiten plaatsvinden… Dit zijn allemaal signalen van een hennepkwekerij.

De kruipruimte hoort vrij toegankelijk te zijn voor de eigen bewoners. Weggegraven grond voor een hennepkwekerij wordt doorgaans via tunnels onder de fundering bij de buren gedumpt. Ligt er in de kruipruimte een berg zand(zakken) of liggen er veel bouwmaterialen? Voelt de vloer kouder aan dan normaal? Is er een zandzuigmachine in uw straat grond onder een woning aan het wegzuigen? Dit zijn signalen van een mogelijke hennepkwekerij in de kruipruimte van uw buren. Als u dit meldt, kan de gemeente hierop controleren.

Melden kan bij de politie op telefoonnummer 0900-8844, via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000 of bij de gemeente via vermoeden@purmerend.nl.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.