Race tegen de klok: Dennis en Henk staan vast bij Saoedische grens vlak voor begin WK-wedstrijd

Dennis en Henk (l) zijn in een race tegen de tijd verwikkeld. Ze zitten vast bij de Saoedische grens en het is maar de vraag of ze het stadion halen.© Mediahuis

Van onze verslaggever
Al Udayd/Driehuis

De kwartfinale tussen Nederland en Argentinië moet zijn eerste WK-wedstrijd ooit worden, maar Henk van der Valk uit Driehuis weet niet of hij het wel gaan halen. Samen met z’n maat Dennis Bol staan ze urenlang vast bij de grens tussen Saoedi-Arabië en Qatar.

„Wat een chaos, man”, vertelt Van der Valk vanuit het Saoedische grensplaatsje Al Udayd, waar hij samen met honderden anderen hoopt om Qatar binnen te komen. Op de achtergrond voeren Arabisch sprekenden luidruchtige gesprekken. „Mensen vechten letterlijk met elkaar voor een plekje in een bus. Wij hebben tijdens die ’battles’ alleen maar toegekeken.”

Boer met kiespijn

Op de foto’s uit Saoedi-Arabië die hij doorstuurt, lachen de twee vrienden nog, maar wel een beetje als boeren met kiespijn. Vanaf 7 uur ’s ochtends zijn de twee vrienden al in touw, in de hoop op tijd in Doha aan te komen voor de kwartfinale. Van der Valk heeft alvast zijn oranje leeuwenpak aangetrokken, een aardig contrast met hoe de lokale inwoners gekleed zijn.

„Het was een last minute plan, waar we iets te rooskleurig over hebben gedacht”, geeft Van der Valk toe. Ze kochten online tickets voor de wedstrijd en gingen op zoek naar een reis. Er waren geen vluchten meer naar Doha, dus vlogen ze naar Dubai, om vanaf daar met een huurauto naar het Lusail-stadion te rijden.

(Tekst gaat door onder de foto)

Dennis Bol

Maar bij de eerste grensovergang naar Saoedi-Arabië worden ze tegengehouden. „Saoedi-regels, blijkbaar. Daarna namen we een plaatselijke taxi, die ons tot de grens met Qatar kon rijden. En nu staan we uren te wachten op een bus die ons naar Doha zou moeten brengen.”

Max Verstappen

Van der Valk heeft nog nooit eerder een WK-wedstrijd gezien. „Vorig jaar had ik bij Max Verstappens race in Abu Dhabi het gevoel dat ik er gewoon bij moest zijn. En dat gevoel kreeg ik nu ook weer bij het Nederlands Elftal.”

Louis van Gaals oproep tot meer Nederlanders in de stadions gaf het extra zetje. Van der Valk stuurt een foto door van hem met de bondscoach, destijds op bezoek bij Telstar. „We hebben een leuke klik”, grijnst hij.

Een uur later lijkt er wat progressie te zijn geboekt. „Ik heb vrienden gemaakt met een Saoedische official, dan moet het toch goed komen. En nee, ik heb hem niet eens omgekocht!” Als er een nieuwe bus komt aanrijden, krijgen de twee Nederlanders een plek toebedeeld door een streng kijkende man in legeruniform.

Als sardientjes staan ze in de bus tegen elkaar aan en als ze eenmaal de grens met Qatar bereiken, wordt er naar ze geschreeuwd door grenswachten. Het kan ze allemaal weinig schelen: de tijd dringt, want de busrit duurt nog een paar uur, ze moeten de tickets nog ophalen en de spelers in het Lusail-stadion… tja, die wachten niet.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen