Portugees parlement stemt weer voor toestaan euthanasie

ANP Producties | Bron: ANP
Lissabon

Het Portugese parlement heeft voor de derde keer gestemd voor het decriminaliseren van euthanasie. De vorige twee keer sprak de Portugese president zijn veto uit over het besluit en dat kan Marcelo Rebelo de Sousa nu weer doen. De president beloofde snel met een beslissing te komen.

De conservatieve Rebelo de Sousa blokkeerde de euthanasiewet twee keer sinds begin 2021, omdat volgens hem meerdere voorwaarden voor euthanasie "ambigu en onduidelijk" waren opgeschreven. Na het eerste veto werd de wet weer afgewezen door de president.

Om de president tegemoet te komen, is de periode tussen de aanvraag en de uiteindelijke euthanasie twee maanden geworden. Ook is psychologische hulp verplicht gesteld.

Socialistische Partij

De Socialistische Partij is de grote kracht achter de wet, die 126 stemmen voor kreeg en 84 tegen. "Het recht om te leven kan onder geen enkele omstandigheid een plicht om te leven worden", zei het socialistische parlementslid Isabel Moreira.

Portugal is een grotendeels katholiek land en vanuit die hoek is veel weerstand tegen de wet. De Portugese Bisschoppenconferentie noemt de wet een gevaar voor de mensheid.

Zesde land in EU

Het Zuid-Europese land kan het zesde land in de Europese Unie worden waar euthanasie wordt toegestaan. Nederland was in 2001 het eerste land dat euthanasie legaliseerde.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.