Antisemitische graffititekst op appartementengebouw aan de Rotiusstraat in Hoorn wordt naar verwachting snel overgeschilderd

Martijn Mak
Hoorn

De antisemitische graffititekst ’Himmler 1488’ op een appartementencomplex aan de Rotiusstraat in Hoorn wordt naar verwachting spoedig overgeschilderd. Dat zei wethouder Dick Bennis deze week tijdens de raadsvergadering

GroenLinks-raadslid Joyce Beuken vroeg de wethouder naar de stand van zaken, aangezien de tekst al maanden lang op het gebouw te zien is. Eerdere actie bleef uit, omdat de gemeente en Vereniging van Eigenaars (VVE) naar elkaar wezen. Zij waren het niet eens over wie de schoonmaakkosten zou moeten betalen.

Gesprekken tussen de gemeente en de VVE en intern binnen de VVE hebben volgens de wethouder een positieve uitkomst. „Er is een schilder gevonden die de tekst gaat overschilderen. Er is een offerte. Die moet alleen nog worden goedgekeurd.”

Wanneer de tekst precies van de gevel verdwijnt ’is afhankelijk van de drukte en het weer. Zo snel mogelijk in ieder geval’.

Eerder was nog sprake van een verduurzaming van het complex in combinatie met het weghalen of bedekken van de graffiti, maar daar is geen sprake meer van. De VVE is om een reactie gevraagd, maar voorzitter John Ursem geeft aan niet op nieuwe publiciteit te zitten wachten. Waarom, dat is volgens hem iets tussen de leden van de VVE. „Ik vind het wel goed zo.”

Intussen is Bennis met de ambtelijke organisatie bezig met het maken van een plan waardoor de gemeente strakker inzet op de verwijdering van dit soort teksten als het gaat om gebouwen die niet van de gemeente zijn. „Het streven is om dit voor de zomer geregeld te hebben. In de APV of een aparte verordening. Daar ga ik mijn uiterste best voor doen.”

Lees ook: Kwetsende graffititekst ’Himmler 1488’ voorlopig niet van gevel Hoornse flat. Gemeente en eigenaren wijzen naar elkaar, tot ergernis van velen

Himmler

Himmler was een van de kopstukken van nazi-Duitsland en medeverantwoordelijk voor de Holocaust. De getallen 14 en 88 zijn symbolische, nazistische tekens, die veelal worden gebruikt door witte supremacisten en aanhangers van het (neo)nazisme.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen