VVD had miljoenen euro’s voor extra ambtenaren in Edam-Volendam liever ingewisseld voor lagere ozb en afvalstoffenheffing

Emile Karregat© Still uit gemeenteraadsvergadering

Hans Swierstra
Volendam

Het is tegen het zere been van de VVD in Edam-Volendam dat het college miljoenen euro’s aan rijksgelden besteedt aan de komst van extra ambtenaren.

Edam-Volendam is bij de laatste verdeling van rijksgelden aangemerkt als voordeelgemeente en krijgt miljoenen euro’s extra. Het college kiest ervoor om daarmee dertig extra ambtenaren (een stijging van zo’n tien procent) aan te trekken. Inclusief salarisverhogingen komt dat op een bedrag van 4,4 miljoen euro aan structurele lasten. ,,Daarmee is de financiële meevaller bijna helemaal gebruikt’’, aldus fractievoorzitter Emile Karregat van oppositiepartij VVD.

Zijn partij had liever gezien dat het college het ontvangen geld had besteed aan de eigen inwoners door het heffen van minder hoge belastingen. ,,Met het vele extra geld van het Rijk zijn belastingverhogingen op dit moment helemaal niet noodzakelijk. We zouden liever zien dat de onroerendezaakbelasting en de afvalstoffenheffing bijvoorbeeld met tien procent worden verlaagd. Dan hebben de inwoners en bedrijven iets meer financiële ruimte en kunnen er zelfs nog ongeveer vijftien extra ambtenaren worden aangenomen.’’

Teleurgesteld

De VVD is met name teleurgesteld in Volendam 80, dat voorheen een bondgenoot was in de strijd tegen onnodige belastingverhogingen. Karregat roept de grootste coalitiepartij en de rest van het college op om volgend jaar de keuze bij te stellen. Ook vraagt de VVD alle inwoners om aan de partij waarop zij gestemd hebben per e-mail te laten weten wat zij liever willen: dertig ambtenaren erbij plus belastingverhoging of iets minder extra ambtenaren in combinatie met tien procent minder ozb en afvalstoffenheffing.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.