Voetbal kijken, of je dat nou wilt of niet | column

Ariane Blees

Vanavond voetbal, Nederland tegen Argentinië, maar dat wist u natuurlijk al. Wat zal het stil zijn op straat tijdens dit beladen duel. Nu Oranje zich geleidelijk richting de finale speelt, gaat het spel toch meer leven. Ik ben zelf geen voetbalfanaat en ben, of eigenlijk was, niet van plan te gaan kijken, maar toch hoop ik dat we winnen. Ik ben en blijf een Hollander, nietwaar?

Vanavond heb ik echter niet zoveel voor het zeggen, want de kans is aanwezig dat ik ’moet’ kijken. Ik heb namelijk een verjaardag. Het is weer zo’n avond waarop alles tegelijk komt. Eerst een etentje, dan naar die verjaardag en dus de wedstrijd, die daar tot mijn afgrijzen waarschijnlijk aan zal staan. En daar heb ik eigenlijk helemaal geen zin in. Ten eerste vind ik het ongezellig en ten tweede krijg ik er hartkloppingen van. Want dan ga ik toch zitten gluren en vind ik het heimelijk ook wel weer spannend. Als ze winnen wordt het chaos in de stad, en moet ik daardoorheen naar huis fietsen. Als ze verliezen idem dito. Het zal onderweg flink naar bier ruiken en urine, want we hebben veel te kort openbare toiletten.

Ik voorspel ook veel afval morgenochtend. Gelukkig heeft Zaandam geïnvesteerd in een drijvende stofzuiger in de gracht, dus die kunnen ze meteen inzetten. Hoewel ik vrees dat het apparaatje alleen zuurstof en stikstof opzuigt. Grof afval kan ik me niet voorstellen, en fietsonderdelen al helemaal niet. Nu lacht u misschien, maar weet u dat een stikstofzuiger echt bestaat? Dáár moet de gemeente in investeren, en ze bij alle bouwlocaties plaatsen. Probleem opgelost. Behalve voor artiesten vanavond. Die staan voor het dilemma, treed ik op of niet? In het Zaantheater gaat Merijn Scholten het er in elk geval op wagen. Hij was uitverkocht, maar ik denk dat er nu wel plaats zal zijn. Net als bij andere evenementen. Het wordt een verrassende avond. Voor mij zeker, want ga ik voetballen kijken of niet. Dat hangt van de jarige af.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.