TikTok probeert zorgen kabinet over data weg te nemen

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Het bedrijf achter TikTok probeert de zorgen van het kabinet over de bij kinderen zeer populaire videoapp weg te nemen. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) zei dat vrijdag na een gesprek met het platform. Regeringspartij ChristenUnie riep onlangs op de app te weren uit Nederland.

TikTok wil graag aan de Nederlandse en Europese regels voldoen, heeft de bewindsvrouw te horen gekregen. Het bedrijf wil het stappenplan daarvoor delen met het kabinet. Ook wil het bedrijf toegang geven tot algoritmes en beter laten zien hoe het omgaat met data. Van Huffelen zei "heel geïnteresseerd" te zijn om daarover te spreken.

In de Tweede Kamer zijn veel zorgen over TikTok dat een Chinees moederbedrijf heeft. De vrees bestaat dat gegevens van het sociale medium kunnen worden ingezien door de Chinese overheid. TikTok zelf ontkent dat. Kort geleden kwam er bij TikTok een nieuw privacybeleid. Minder mensen zouden volgens het bedrijf nu bij de persoonsgegevens kunnen.

TikTok voldoet nog niet aan alle regels. De Europese Digital Services Act wordt deels volgend jaar en deels in 2024 van kracht. Daarmee moeten onder meer de kinderrechten beter worden beschermd. Verder zorgt de verordening ervoor dat schadelijke inhoud voor kinderen van sociale media wordt geweerd en dat kinderen minder snel toegang krijgen tot platforms. Van Huffelen zei er goed op te gaan letten dat TikTok de regels gaat naleven.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.