Beschoten snackbar Let’s Taste in Zaandam vier weken dicht na schietpartij

Snackbar Let's Taste aan de Zuiddijk verkoopt voorlopig geen frituur na te zijn beschoten.© Foto Pascal Fielmicht

Daan Keijzer
Zaandam

Na een kogelregen in het raam van snackbar Let’s Taste is de gemeente afgelopen week overgegaan tot sluiting van het pand. De getroffen onderneming aan de Zuiddijk blijft minimaal vier weken dicht. De gemeente Zaanstad sloot dezelfde week ook een drugspand aan de Hensiusstraat in Poelenburg voor drie maanden.

Eind november nam een nog onbekende schutter de snackbar van Ayoub Benchaabane onder vuur. Eén persoon raakte gewond toen er van buiten vijf kogels naar binnen werden geschoten: de man werd in zijn been geraakt. Op 5 december heeft de gemeente Zaanstad besloten om het pand te sluiten om de openbare orde in de directe omgeving te herstellen, met het oog op herhaling van het geweld.

Benchaabane moet nu een veiligheidsplan opstellen voordat hij opnieuw mag openen. In beginsel is de sluiting voor vier weken. Eerder zei de eigenaar tegen deze krant geen idee te hebben van de reden achter de schietpartij. Daar is de afgelopen periode geen verandering in gekomen „Ik weet nog steeds van niks, de politie doet onderzoek. Uit hun rapport is voorlopig gebleken dat ik persoonlijk niets te maken heb met het incident.”

Dat zijn zaak nu een maand dicht moet blijven, vindt hij vervelend. „Dat schijnt protocol te zijn bij dit soort dingen. Eigenlijk ben ik er nog goed vanaf gekomen want normaal gesproken blijf je drie tot zes maanden dicht.” Benchaabane hoopt dat hij met een aantal camera’s aan zijn gevel voldoet aan de door de gemeente gestelde eis. „De komende weken heb ik dus een beetje pauze. Maar ik heb ook diploma om als zzp’er in jeugdzorg te werken. Ik ben van meerdere markten thuis.”

Drugspand

Twee dagen na het besluit snackbar Let’s Taste voorlopig gesloten te houden, is een woning aan de Hensiusstraat gesloten voor drie maanden. Tijdens een controle van de politie werd een hennepplantage aangetroffen die nog in aanbouw was. De politie schat in dat de aanwezige materialen geschikt waren voor de kweek van tenminste 400 hennepplanten. Ook was er sprake van diefstal van stroom.

Bij de rechtbank is een verzoek ingediend om de sluiting van de woning tegen te houden, maar de voorzieningenrechter heeft geoordeeld dat vanwege de ernst en omvang van de situatie de sluiting noodzakelijk was. Daarnaast is ook aangegeven dat de noodzaak tot sluiting nog groter is door de locatie van de woning die gelegen is in Poelenburg, een voor drugscriminaliteit kwetsbare woonwijk. Een zichtbare sluiting draagt bij aan het verbeteren van de veiligheid.

De tijdelijke sluiting is volgens de gemeente niet alleen bedoeld om een einde te maken aan overlast en het acute gevaar, maar ook om de aanloop van drugsgebruikers en criminelen te stoppen.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.