Justitie VS wil team Trump straffen om minachting van rechtsgang

ANP Producties | Bron: ANP
Washington

Het Amerikaanse ministerie van Justitie probeert via een rechter voor elkaar te krijgen dat het juridische team van oud-president Donald Trump gestraft wordt voor minachting van de rechtbank. Amerikaanse media melden donderdag op basis van bronnen binnen justitie dat de maat nu vol is, omdat de advocaten van Trump nog altijd niet hebben voldaan aan een dagvaarding die maanden geleden werd ingediend.

In de dagvaarding, die stamt uit mei van dit jaar, vroegen de Amerikaanse autoriteiten Trump om alle geheime documenten die in zijn bezit waren terug te geven. Justitie doet strafrechtelijk onderzoek naar gevoelige informatie die Trump op zijn landgoed in Florida bewaarde. De FBI trof in Mar-a-Lago in augustus meer dan 13.000 overheidsdocumenten aan.

Dat het juridische team van de oud-president nu voor minachting van de rechtbank voor de rechter moet verschijnen, laat volgens The Washington Post zien hoe omstreden de gesprekken achter gesloten deuren over de documentatie zijn geworden. Er is in het Amerikaanse recht sprake van minachting van de rechtbank als een verdachte bijvoorbeeld een rechter respectloos bejegent of een rechterlijk bevel naast zich neerlegt.

In een reactie laat een woordvoerder van Trump weten dat deze laatste zet van de autoriteiten onderdeel is van "een politieke heksenjacht". Hij zegt dat de advocaten van de oud-president "meewerkend en transparant" zijn. Volgens bronnen van The Washington Post is dit niet het geval en wil het juridische team van Trump maar niet verklaren dat alle geheime documenten inmiddels zijn teruggestuurd naar de autoriteiten.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.