’Graag traag’ vanwege opa’s, oma’s, kleine kinderen en dronken tieners: Katwoude in actie tegen hardrijders op de Hoogedijk

Chantal Wiering (links) en Philine van der Vegte strijden voor een veiliger Hoogedijk waar minder hard gereden wordt.© Foto Marcel Molle

Johan Moes
Katwoude

Dat de eigen jeugd soms ook best onvoorzichtig gedrag vertoont op de Hoogedijk in Katwoude, daarvoor wil het dorp de ogen niet sluiten. Getuige één van de zelfgemaakte borden die bewoners langs de weg hebben geplaatst. Maar dat is juist een extra reden voor autoverkeer om de snelheid te matigen, zeggen Chantal Wiering en Philine van der Vegte.

Samen met andere bewoners van de Hoogedijk en de Polderraad Katwoude trokken zij twee weken geleden aan de bel vanwege de onveiligheid op de weg doordat automobilisten vaak veel te hard rijden. Ze hebben hun hoop gevestigd op de gemeente Waterland om op korte termijn fysieke maatregelen te nemen.

In afwachting daarvan hebben ze zelf inmiddels zo’n twintig borden geplaatst met teksten als: ’Hier wandelt je opa uit Volendam - graag traag’, ’Ook hier gas eraf’ en ’Bram is drie jaar en ziet geen gevaar’.

Op korte termijn heeft de bordenactie in elk geval succes, zegt Van der Vegte: „Mensen rijden langzamer om de teksten te kunnen lezen. En misschien ook doordat de politie vanmorgen zowaar een controle hield op naleving van het inrijverbod. Dat is echt een zeldzaamheid; ze zou het veel vaker moeten doen, net als controleren op snelheid.”

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.