Justitie eist forse straffen tegen vijf verdachten uit Noord-Holland in omvangrijke drugszaak: tot 10 jaar cel

Synthetische drugslabs hebben soms iets weg van een scheikundelokaal.© Foto Getty Images

Van onze verslaggever
Amsterdam

Justitie wil vijf mannen uit Noord-Holland voor jaren achter de tralies hebben. Dat bleek donderdag tijdens de zitting in een omvangrijke synthetische drugszaak. Het Openbaar Ministerie (OM) eist celstraffen van twee tot tien jaar en geldboetes die oplopen tot 40.000 euro.

Volgens het Landelijk Parket vormen de verdachten een criminele organisatie voor de productie van synthetische drugs op allerlei plekken verspreid door Nederland. Door de politie onderschepte en ontsleutelde EncroChat-gesprekken, die de verdachten onderling via speciale telefoons heimelijk dachten te voeren, spelen hierin een belangrijke rol.

Drugslabs

In totaal zijn op acht locaties in vier provincies doorzoekingen geweest. Op al die locaties is de politie gestuit op strafbare feiten. In Noord-Holland vond de politie een keukenlab voor het produceren van crystal meth in Wervershoof.

In Enkhuizen vonden agenten geen drugslab, maar wel enkele kilo’s crystal meth. In een pand in Bovenkarspel zijn grondstoffen gevonden voor de productie van synthetische drugs. Daarnaast werden in een bedrijfspand in Broek op Langedijk ketels gevonden, die gebruikt worden voor de productie van de drugs.

Die invallen zijn volgens justitie allemaal te linken aan dezelfde criminele drugsorganisatie. De groep wordt daarnaast ook verantwoordelijk gehouden voor een ingegraven drugslab in Montfoort, die in 2020 werd ontmanteld.

Lees ook: Drugslab en kilo’s crystal meth ontdekt in Wervershoof en Enkhuizen

Twee 35-jarige tweelingbroers uit Wervershoof hoorden respectievelijk vier jaar en tien jaar celstraf eisen. En geldboetes van respectievelijk 20.000 en 40.000 euro. Een verdachte uit Opperdoes hoorde acht jaar gevangenisstraf en een geldboete van 40.000 euro als eis.

Tegen een 50-jarige verdachte uit Leiden werd een gevangenisstraf van zeven jaar en een geldboete van 40.000 euro geëist. Een 46-jarige man uit de gemeente Kaag en Braassem wil het OM vier jaar achter de tralies, een 46-jarige man uit Zaandam twee jaar en een 49-jarige verdachte uit Heerhugowaard vier jaar.

Uitspraak op 8 februari 2023.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.