’Beeldopnames als bewijsmateriaal bij agressief gedrag’. Opsporingsdienaar Opmeer uitgerust met camera op uniform

Grootscheepse controles bij de entree van het spraakmakende recreatiepark Onder de Perelaer in Opmeer.© Foto Mediahuis

Jongeren met bromfietsen en scooters worden gecontroleerd door de politie.© Foto Mediahuis

Politiefunctionarissen houden een uitgebreide controle onder jongeren met bromfietsen en scooters.© Foto Mediahuis

1 / 3
Coen van de Luytgaarden
Opmeer

Opsporingsdienaren in Opmeer (boa’s) zijn sinds kort uitgerust met bodycams. Dat zijn camera’s die op het uniform zijn bevestigd en gedetailleerde beeld en geluidsopnamen maken bij agressief gedrag.

De boa’s controleren burgers op relatief kleine vergrijpen zoals foutief parkeren, afvaldump, burengerucht en ander asociaal gedrag. Hierbij stuiten zij regelmatig op intimidatie, bedreigingen en verbaal geweld. Reden voor Opmeer deze handhavers uit te rusten met bodycams.

Lees ook: Wel de Boa’s, niet het geld van de boetes

Volgens het college van Opmeer ondersteunt de bodycam het dagelijkse werk van de boa. ’Uit ervaringen blijkt dat het zichtbaar dragen van zulke camera’s agressie kan voorkomen. Mocht er toch een incident ontstaan, dan kunnen de opnames van de bodycam helpen bij de analyse van het incident’.

Lees ook: Burgemeester wil geen proef met wapenstok voor boa’s in Den Helder

Toepassing van de bodycam is aan wettelijke regels gebonden. Ze moeten duidelijk zichtbaar worden gedragen. Boa’s dienen nadrukkelijk vooraf te waarschuwen dat zij het middel gaan gebruiken voor beeldopnames.

’Pas als de waarschuwing niet leidt tot een veiligere situatie, schakelt de boa de bodycam daadwerkelijk in. De opnames kunnen worden gebruikt als bewijs bij agressief gedrag en voor opsporingsonderzoek van de politie’, aldus het college.

Lees ook: Controleurs op recreatiepark Opmeer in elkaar geslagen. Alkmaarder vrij door gebrek aan bewijs. ’Onherkenbaar door muts en mondkapje’

Boa’s houden zich voornamelijk bezig met kleine dagelijkse ergernissen. Zoals niet opgeruimde hondenpoep, al dan niet opzettelijk fout parkeren, harde muziek in de openbare ruimte en publiekelijke scheldpartijen.

Privacy

In verband met de privacyregels gelden er strikte regels voor het gebruik van de bodycam. Opgenomen beelden worden na 72 uur automatisch verwijderd. Behalve wanneer binnen deze termijn een verzoek of vordering wordt ingediend óf de boa aangifte van belediging, intimidatie of mishandeling doet bij de politie. Dan blijven die bodycamopnames bewaard voor de duur van de afhandeling van het doel waarvoor ze zijn veiliggesteld’, waarschuwt het college.

Boa’s in Opmeer voeren met enige regelmaat controles uit op vakantieparken waar onlangs forse onregelmatigheden werden geconstateerd. Op De Perelaer werd mensenhandel geconstateerd en werd een wapen aangetroffen.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen