De Weeren en De Liede tot risicogebied uitgeroepen; Bibob-toets aangescherpt in Haarlemmermeer

In Boesingheliede brandt nog wel eens een pand af.© Foto Michel van Bergen

Bart Boele
Hoofddorp

De Bibob-toets wordt ook in Haarlemmermeer aangescherpt. Eerder deden Haarlem en Amsterdam dat al.

Om te voorkomen dat malafide ondernemers naar Haarlemmermeer komen, moeten voortaan alle bouwplannen vanaf 250.000 euro Bibob-getoetst worden. Dan wordt er gekeken waar het geld voor de investering vandaan komt. Daarmee wordt ’ondermijning’, crimineel geld dat naar de bovenwereld komt, voorkomen.

,,Het is een preventieve maatregel’’, zegt burgemeester Marianne Schuurmans. ,,We willen weten waar het geld vandaan komt om risico’s te voorkomen.’’

De bedrijventerreinden De Weeren in Zwanenburg en De Liede zijn als eerste doelgebied aangewezen. ,,Die hebben we met controles in kaart gebracht, daar hebben we nu een nulmeting en kunnen we dingen voorkomen’’, aldus Schuurmans. ,,We hebben ze tot risicogebied verklaard.’’ Daar moet altijd een Bibob-toets worden gedaan voor een investering.

In beide gebieden zijn het vooral autobedrijven die zo’n risico vormen. Boesingheliede werd altijd verdacht van illegale praktijken, maar die zijn bij controles bijna niet gevonden. ,,Maar als er nu een pand afbrandt en je wilt een nieuw pand bouwen kom je al snel aan een investering van meer dan 250.000 euro en dan is er een Bibob-toest nodig’’, zegt Schuurmans. Want er brandt nog wel eens een pand af in Boesingheliede.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen