’Roken en sporten horen niet bij elkaar’. Ook bij De Zouaven mag vanaf volgend jaar niet meer op het complex gerookt worden

Roken mag vanaf 1 januari 2023 niet meer op het terrein van De Zouaven.© Foto ANP

Judit de Redelijkheid
Grootebroek

In navolging van verschillende andere sportclubs in West-Friesland is De Zouaven vanaf 1 januari 2023 rookvrij. De voetbalclub in Grootebroek vraagt bezoekers vanaf die datum om alleen nog buiten het terrein én uit het zicht te roken.

Langs de lijn en op het terras is roken straks uit den boze bij De Zouaven. Hetzelfde geldt voor de aanlooproute en de entree. Ook het roken van e-sigaretten en ’aanverwante producten’ wordt hier niet langer op prijs gesteld. ,,Roken en sporten horen niet bij elkaar”, stelt Zouaven-voorzitter Cees Deen. ,,We steken tijd en energie in spelers fit maken en houden. Roken draagt daar niet aan bij. Het makkelijkste is dus om er niet aan te beginnen of in de verleiding te komen.”

Peukenroosters

Met het rookvrij maken van het sportterrein draagt de club bij aan de beweging ’Op weg naar een Rookvrije Generatie’. Op de website van dit initiatief is te zien welke verenigingen en instellingen De Zouaven al zijn voorgegaan. In West-Friesland zijn dat er inmiddels een flink aantal. Eerder dit jaar nam onder anderen DWB uit De Weere de stap. Net als Always Forward. Bij de club uit Hoorn zijn buiten het terrein drie toegewezen rookplekken met aparte asbakken, de zogenaamde ’peukenroosters’. Atletiekvereniging Hollandia besloot in 2018 al om roken op het complex uit te bannen.

Lees ook: Dijklander Ziekenhuis volledig rookvrij na jaarwisseling. Alle asbakken buiten weg, personeel spreekt rokers zelf aan

Lees ook: Sigaret, biertje en vette hap bij sportclubs nog niet uitgebannen

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen