Groen verpleeghuis op Texel stap dichterbij. ’Markt heel bewust uitgedaagd’

Het groene verpleeghuis wordt gebouwd in Den Burg en wordt naar verwachting medio 2025 opgeleverd.© Foto Mediahuis

Van onze verslaggever
Den Burg

Zorgorganisatie Omring en het consortium Groos! hebben donderdag hun handtekening gezet voor de bouw van het groene verpleeghuis op Texel.

De twee partijen willen hiermee een belangrijke bijdrage leveren aan de versnelling van een duurzame ouderenzorg. Het groene verpleeghuis wordt gebouwd op de plek van de voormalige Vrije School aan de Gasthuisstraat en wordt naar verwachting medio 2025 opgeleverd. Er komen 53 appartementen.

Het bouwen van een groen verpleeghuis op Texel was al lange tijd een grote wens van Omring. Frido Kraanen, bestuurder bij Omring: „We hebben de markt heel bewust uitgedaagd om actief met ons mee te denken en met concrete ideeën en oplossingen te komen.” Via een uitgebreide selectieprocedure koos Omring uiteindelijk voor het consortium Groos! (Texels voor ’Trots’).

Dit consortium is een samenwerking van Van Wijnen, Finch Building, Oostwest, Buro Harro, Lagemaat en DGMR. Zij bundelen speciaal voor deze uitdaging de krachten. Wesly Verhaert van Groos!: „We zijn heel trots dat ons team met een creatieve aanpak deze opdracht heeft binnengehaald. Met alle partners hebben we een originele oplossing bedacht hoe de duurzame zorgwoning van de toekomst eruit ziet.’’

Voetafdruk

Omring vindt het belangrijk dat zorginstellingen zich samen hard maken voor het verduurzamen van de zorg, want de zorgsector is verantwoordelijk voor zeven procent van de totale CO2-uitstoot van Nederland.

Kraanen: „Wij zijn overtuigd dat duurzaamheid onlosmakelijk bij gezondheid hoort. Ook willen we andere organisaties inspireren om stappen in het verduurzamen van de zorg te maken.”

Bij de bouw van het groene verpleeghuis staat gezondheid in alle aspecten centraal. Tijdens de bouw zal daarom met zoveel mogelijk natuurlijke en hergebruikte materialen worden gewerkt. Dit betekent ook dat bij het ontwerp al goed nagedacht wordt over het toekomstige gebruik. Het gebouw wordt bijvoorbeeld helemaal energie-efficiënt ontworpen, zodat er straks geen fossiele energie meer nodig is.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.